2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Kacskovics Imre: A korlátozó intézkedések működnek, csökkentik a fertőzötteknek a számát

2020. november 9., hétfő 18:06

A maszkhasználat már nem elég, és ahhoz, hogy a kórházaink ne omoljanak össze, sokkal szigorúbb szabályokra van szükség a miniszterelnök szerint. 30 napra vonatkozó új járványügyi szabályokat vezethet be a kormány. Legalább egy hónapig kijárási tilalom lesz Magyarországon, este 20 óra és hajnali 5 óra között, minden üzlet és étterem bezár. Orbán Viktor nehéz időszakot ígért Facebookon közzétett beszédében. Ennek az oktatásra, gazdaságra gyakorolt hatásairól szólt Magyarország élőben extra című műsorunk.

„Nem leptek meg a szigorítások, mi ezt vártuk. Sőt, sürgettük, de nem láthatjuk minden aspektusát ennek a helyzetnek. Egyfelől látjuk ennek a járványügyi kimenetelét, az oktatást, de nem látjuk a gazdaságot és a társadalom egyéb összetevőit. (…) Nagyon fontosnak tartom, hogy minimalizáljuk azokat az eseményeket, ahol a fertőzés átadható és át is adódik. Az egyetemi oktatásban azt gondolom, hogy felkészültünk erre, ha úgy tetszik, már gyakoroltunk tavasszal”

- mondta Kacskovics Imre, immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

 Budai Marcell: Alapvetően a távoktatásra való átállással teljes mértékben egyetértünk

„Mi a kifogásuk?” - kérdezte a műsorvezető.

„Alapvetően a távoktatásra való átállással teljes mértékben egyetértünk. Múlt héten végeztünk egy hallgatói felmérést, ezt közel 20 ezer hallgató töltötte ki 3 nap alatt. A távoktatásra való átállás nagyon nagy mértékben támogatott volt. (…)”

- válaszolta Budai Marcell. Hozzátette, a tavaszi félévben is volt lehetősége a hallgatóknak, hogy méltányossági kérelmet nyújthassanak be és a rektorok engedélyezhették számukra, hogy a kollégiumban maradhassanak. A HÖOK szóvivője szerint a kollégiumok tekintetében figyelembe kéne venni, a munkavállaló hallgatókat, illetve azokat, akik időskorú szeretteikhez lennének kénytelenek hazamenni.

 

Czuczor Gergely: Munkacsoportok jöttek létre az iskolákban az átállás megszervezésére   

„Az első hullámnak a tapasztalatai alapján az igazgatók előkészítették az átállásnak a lehetőségét, ami nem más, mint a digitális munkarendre való átállás. Ez ugye főleg a középiskolákra és nyilván a felsőoktatási intézményekre vonatkozó tervezet volt. Az a tapasztalat, amit az első hullám kapcsán szereztek az iskolák azokat most fogjuk tudni újra használni és az abból levont következtetések alapján már remélhetőleg jobban fogjuk csinálni mindannyian, akik ebben részesek leszünk”

- fogalmazott a Szent Benedek Középiskola tanára, Czuczor Gergely.

 

Flesch Tamás: Nem lehet megakadályozni a szállodai munkavállalók elbocsátását

„(…) Ezzel a 80 százalékos javaslattal meg lehet akadályozni a szállodai munkavállalók elbocsátását?” - kérdezte Velkovics Vilmos.

„Szerintünk nem lehet és ezt most már jeleztük is a miniszterelnök úr felé, hogy tulajdonképpen a budapesti szállodák 0 foglalással rendelkeznek és a vidéki szállodákba is olyan nagyjából 15 és 25 százalék közötti foglaltság van. Tehát ez biztos nem lesz megoldás. (…)”

- mondta Flesch Tamás, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 

Teljes adás:

 

Fodor Attila: Meg kell védenünk a vásárlóinkat és a kollégáinkat

Nehéz napok várnak a kereskedelemre a 19 órás zárások miatt

„Úgy gondolom, hogy minden felelősségteljes állampolgár számára az a döntés, amely a magyar emberek érdekét szolgálja az helyénvaló. (…) Egyértelmű az, hogy nekünk, mint komoly, nagy kiterjedt hálózattal rendelkező üzletnek is fontos az, hogy ezeket a szabályokat betartsuk és ezzel is megvédjük mind a vásárlóinkat, mind pedig a kollégáinkat”

- mondta a Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

 

HírTV