2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Magyarország élőben

Ilyash György: Egész Európában feladat, hogy megpróbáljunk az energetika piacán egyensúlyt teremteni

A magyar-orosz egyensúlyi kereskedelemmel összefüggésben Orbán Viktor kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az ország szuverenitása az energetika terén is meg kell, hogy nyilvánuljon - hívta fel rá a figyelmet Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője Magyarország élőben című műsorunkban Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai budapesti látogatása kapcsán.

  • Ilyash György: Egész Európában feladat, hogy megpróbáljunk az energetika piacán egyensúlyt teremteni

A Putyin-Orbán találkozó miatt és korábban is sokat bírálták Magyarország miniszterelnökét a túlzott oroszbarát politikája miatt főként nyugat-európai államok. Erre Orbán Viktor úgy reagált, hogy egyetlen ország sem választhatja meg magának a házszámát. Ön, hogy értelmezi ezt a kijelentést? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea, Ilyash György Oroszország-szakértőnek.

„Egyértelműen arra utalt miniszterelnök úr, hogy geopolitikai szempontból ebben a térségben Oroszország egyik meghatározó szereplő. Egyébként az elmúlt időszakban látjuk, hogy nemcsak ebben a térségben, hanem Közel-Keleten, Afrikában és más régiókban is. Itt arra hívnám fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban Észtország elnöke látogatáson volt Moszkvában, ahol hasonlóan fogalmazott, amikor kritizálták az akkori moszkvai találkozó miatt. Azt mondta, hogy a szomszédok mindig hasznos, hogyha tudnak egymással beszélni. Szerintem ebben a kontextusban kell értelmezni a miniszterelnök szavait is.”

Volt egy fontos aktualitása is a mai találkozónak, ugye Magyarország megvétózta a NATO nagykövetek közös, Ukrajnára vonatkozó nyilatkozatát. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy főként a kárpátaljai magyarok érdekében tette a magyar kormány ezt a lépést. Lát-e arra esélyt, hogy a jövőben megoldódhat ez a helyzet, vagy változhat az ukrán-magyar viszony?  - kérdezte a műsorvezető.

„Én az gondolom, hogy a mostani sajtótájékoztatón az látszott, hogy abszolút pozitív kilátásokkal tekint erre a kérdéskörre Magyarország kormányzata. Orbán Viktor miniszterelnök úr többször is hangsúlyozta, hogy nagyon optimista, hiszen az új ukrán vezetés új lappal indíthat, és azt várja, hogy minél előbb tudjanak erről érdemben tárgyalni, úgyhogy szerintem ebben az optimizmusban kell értelmezni ezt a kérdéskört.”

Fontos kereskedelmi és gazdasági megállapodások is születtek a kétoldalú találkozón, és az energetikán volt a fő hangsúly. Az egyensúlyi kereskedelemről a szakértő a következőket mondta:

„Itt ugye Orbán Viktor miniszterelnök úr azt hangsúlyozta elsődlegesen, hogy az ország szuverenitása az energetika terén is megnyilvánul és nemcsak abban, hogy megpróbáljuk diverzifikálni a szállítási útvonalakat, hanem mondjuk hangsúlyozta azt is, hogy a tranzit útvonalak szempontjából is diverzifikálni kell a lehetőségeket. Úgyhogy itt az egyensúlykeresés az arra vonatkozik, ami egyébként egész Európában feladat, hogy megpróbáljuk az energetika piacán egy olyan egyensúlyi állapotot teremteni, ami Európa biztonságos ellátását szolgálja.”

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Hír TV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!