2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Ifj. Lomnici Zoltán: A Soros-féle örökkötvény-javaslaton csak veszíthet az EU

Szakemberekre hivatkozva közgazdasági képtelenségnek nevezte ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Magyarország élőben című műsorunkban a spekuláns Soros György azon állítását, hogy örökkötvény-kibocsájtás esetén az éves kamat egy idő után konszolidálódik, ezen kívül egy olyan típusú kötvényről van szó, ami minden negatív piaci körülményre rendkívül érzékenyen reagál.

  • Ifj. Lomnici Zoltán: A Soros-féle örökkötvény-javaslaton csak veszíthet az EU

Újabb véleménycikkben ment neki a lengyel és a magyar kormánynak Soros György. A magyar származású milliárdos konkrét javalatot tesz a tagállamoknak, hogyan lehet kicselezni a vétót. Ifj. Lomnici Zoltán az üggyel kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, mind Magyarország, mind pedig Lengyelország elvi álláspontot képvisel és szilárdan kiáll a nézetrendszere mellett, nem enged a zsarolásnak a jövő Európáját megmentve ezzel.

A zsarolási potenciált nem lehet beépíteni a költségvetési források kifizetése közé, nem lehet elrejteni ilyen bombákat és kézigránátokat

– fogalmazott az alkotmányjogász.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy az 1500 milliárdos örökkötvény-javaslat miként kapcsolódik a költségvetési, valamint a jogállamisági mechanizmusról szóló vitához, valamint az újraindítási hitel ügyéhez, ifj. Lomnici Zoltán elmondta, a vétó következménye az, hogy nem fogják elfogadni sem a 750 milliárd eurós ujjépítési lapot, sem pedig az 1200-1500 milliárd eurós hétéves költségvetési keretet sem, erre Soros „előszedte” azt az ötletét, hogy 1500 milliárd eurót fel kellene venni. Hozzátette: mértékadó közgazdászok közlése szerint már nem 0,5, hanem 1 százalékos kamatról beszél Soros György, ami minden évben 10 milliárdot jelent a tagállamoknak.

Amit ő állít, hogy ez egy idő után konszolidálódni fog és elérheti a nullát, az egy közgazdaságtani képtelenség, minden tankönyvi tételnek ellentmond. Nem biztos, hogy ennyi pénzt kap az Európai Unió, mert valahol 667 milliárd 10 ezer milliárd között helyezhető el, amikor egy ilyen típusú kötvény kibocsájtásra kerül, lehet, hogy az EU csak 750, nem pedig 1500 milliárd eurót kap, a másik pedig, hogy rendkívül érzékenyen reagál minden negatív piaci körülményre ez a típusú kötvény, ami azt jelenti, hogy a mostani környezetben, akár 1,3 százalékig is felkúszhatnak a kamatok

– hívta fel rá a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!