2020. február 19.,
szerda, Zsuzsanna napja

ifj. Lomnici Zoltán: A bevándorlást ösztönző politika napi hat ember halálához vezetett

Hír TV

2019. június 14., péntek 20:24

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon vizsgálhatják az EU felelősségét a migráció miatt. Ki felel több tízezer migráns haláláért? Komoly felelősség terheli az Európai Unió vezetőit több tízezer migráns haláláért-mondják nemzetközi jogászok, akik a hágai Nemzetközi Bíróságon vonnák felelősségre a brüsszeli döntéshozókat. A vád alapját képező dosszié szerint 2016 és 2018 között mintegy 40 ezer menedékkérő, illetve migráns került líbiai fogolytáborokba, ahol súlyos bűncselekményeket követtek el ellenük. Minderről az Európai Unió illetékeseinek tudomása volt, mégis tovább folytatták a közös munkát Líbiával. A jogászok álláspontja szerint az Európai Unió felelőssége annak kapcsán is fölmerül, hogy 2014 óta mintegy 20 ezer ember, menedékkérő és migráns fulladt a Földközi-tengerben. A Hír TV Magyarország élőben műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége volt ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, aki a felvetett témára válaszolt.

Az alkotmányjogász szerint „legalábbis meg lehet próbálni” elítélni Macront, Merkelt, Junckert és a bevándorlást pártoló politikusok ismertebb alakjait.

„A Handelsblatt című német lap számolt be arról – amely egyébként nemigen szokott bevándorlás-ellenes hangoknak teret adni –, hogy nemzetközi büntető bíróságon kellene vizsgálni nemcsak az EU, hanem a tagállamok és a tagállami vezetők felelősségét is, azért mert sokan a tengerbe vesztek, embertelen körülmények között tartottak olyanokat, akiket ’felhívtak keringőre’ a ’willkommenskulturral’ például meghívtak az Európai Unióba, aztán nem teljesedett az álmuk és nem tudtak eljutni, viszont életüket áldozták”

– mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Ugyanakkor a szakember „lát benne egy trükköt”, hogy ezáltal arra szorítják az emberjogi dogmák uralta európai politikumot, hogy még több pénzt invesztáljanak bele a „biztonságos utaztatásba”.

„Az ENSZ emberjogi egyezménye olyan szakaszokat tartalmaz, amely a kínzás, az embertelen bánásmód vonatkozásában fogalmaz meg kitételeket, amelyben közvetett módon vehettek részt ezek az érintett személyek. Önmagában nem csak úgy lehet elkövetni, mint Karadzic ezeket a bűncselekményeket, hogy aktívan részt vesz a népirtásban, hanem közvetett módon, passzív gondatlansággal és beletörődéssel is ilyen rémtettek, szörnyűségek részeseivé, alkotójává válhat valaki”

– szögezte le az alkotmányjogász.

Konkrét esetek még nincsenek megjelölve, ez a kezdeményezés „még zigóta állapotban van”, de azért kell róla beszélni, mert Salvini csomagját most is támadja az ENSZ Emberjogi Főbiztossága. 8-10 migránsokkal teli hajó vesztegel a Nyílt Társadalomért Alapítvány finanszírozásával a Földközi-tengeren, szeretnék újra a „taxiztatást” megkezdeni. Ennek az utaztatásnak köszönhetően 2015 óta több mint kétmillió ember érkezett Európába, ezért az Uniós politikusok felelősségét mindenképpen érdemes lenne megvizsgálni. Napi hat ember halálát okozza immáron a bevándorlást ösztönző politika – tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán.

Orbán Viktor pénteken találkozott a bolgár kormányfővel, ahol megállapították, hogy az Uniónak továbbra sincs programja, elképzelése a migráció kezelését illetően.

Arra a kérdésre, hogy a jövőt félretéve van-e értelme „a múltat felhánytorgatni” és az európai politikusok felelősségét firtatni, az alkotmányjogász úgy reagált: egyrészt, ezek a bűnök nem évülnek el, másrészt az EP-választások eredménye még nem azt tükrözi, hogy a politikai felelősség terén Európa tisztában lenne az adott helyzettel.

„Még a politikai következmények sem jelentek meg, pláne a jogiak nem”

– szögezte le a Századvég jogi szakértője.  

Hír TV