2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Horváth József: Sikeres volt a tüntető amerikaiak radikalizálása

2020. június 1., hétfő 19:20

Nagyon hasonló forgatókönyv szerint alakulnak az amerikai tüntetések, mint ahogy lezajlottak a párizsi sárgamellényes demonstrációk – erről Horváth József beszélt a Magyarország élőben extra című műsorunkban. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint egyértelmű, hogy vannak olyan háttércsoportok, akik radikalizálták a tüntető tömegeket.

Horváth József szerint a koronavírus-járvány okán bekövetkezett válsághelyzetre rátett egy lapáttal az a durva rendőri intézkedés, amely során egy afroamerikai férfi meghalt. Az emberek az utcára vonultak, hol békésen tüntettek, hol pedig komoly zavargások alakultak ki. A biztonságpolitikai szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy csakúgy, mint a franciaországi sárgamellényes tüntetések során az Egyesült Államokban is az figyelhető meg, hogy a békésnek induló demonstrációknál vannak olyan, a háttércsoportok, amelyek radikalizálni akarják az embereket.

Ez most sikeres is volt – tette hozzá.

Horváth József kiemelte, nem szabad elfejteni, hogy novemberben elnökválasztás lesz, az pedig a koronavírus-járványból kialakult válság és a mostani erőszakos tüntetések fényében nyilvánvaló, hogy Donald Trump amerikai elnök pozícióját igyekeznek meggyengíteni.

Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy belföldön, vagy külföldön kell-e keresni a felbujtókat, a biztonságpolitikai szakértő elmondta, az antifák, a szélsőbaloldali radikális csoportok már nemzetközi szinten is tudnak mozogni, hiszen szinte a világ minden táján szolidaritási tüntetések robbannak ki, vélhetően létezik a globális szervezettség és támogatás.

Nem véletlen az sem – folytatta – hogy Donald Trump már a szolgálatokat is bevetette annak érdekében, hogy felderítsék, kik mozgatják a szálakat, ezen kívül pedig nem szabad elfejteni, hogy a világ egyik vezető állama anarchiába süllyed, ami az egész világra nézve pillangóhatásként hathat.

Teljes beszélgetés:

 

HírTV