2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Hölvényi György: Saját nemzeti érdekünk, hogy a minket körbevevő országok bekerüljenek az unióba

Hír TV

2019. november 8., péntek 19:56

Övön aluli ütésekre is számít jövő héten Várhelyi Olivér biztosjelölti meghallgatásán a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Hölvényi György a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában úgy vélte: a bővítési posztra jelölt magyar diplomata szakmailag felkészült politikus, de a személyét és a magyar kormányt érintő támadások nem maradnak el. Az EP-képviselő felháborítónak nevezte azt a sajtóértesülést, amely szerint a Demokratikus Koalíció levélben győzködni a brüsszeli képviselőket, hogy addig ne támogassák Várhelyi Olivért, amíg nem határolódik el Orbán Viktortól.

„Jövő csütörtökön hallgatják meg a hiányzó három biztosjelöltet. Ha sikerrel veszik az akadályt felállhat az új bizottság, benne egy szimbolikus hely a bővítési poszton egy magyar biztossal. (…) Mi a szimbolikája ennek, hogy pont Magyarország viszi ezt a területet a következő években?"

– kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Mióta az eszemet tudom, Magyarország bővítéspárti volt és egyszerűen a bővítés az a magyar érdeknek, az európai érdeknek egy olyan együttese, ami tényleg azt mondom, hogy a jövőt biztosítja és saját nemzeti érdekünk, hogy a minket körbevevő országok bekerüljenek az unióba”

- reagált Hölvényi György.

„Akarja Európa a bővítést? Most éppen úgy látszik, mintha nem akarná”

– vetette fel a műsorvezető.

„Ezek már nehezebb kérdések. A lényeg az, hogy természetesen akarja, de hát mindenki próbálja a saját szempontjából a legjobb feltételeket elérni – most csak a legutóbbit láttuk Észak-Macedónia kapcsán. Nagyon fontos, hogy egy aránylag új tagország azzal a lendülettel, amivel Magyarország rendelkezik ezt a lehetőséget megkapja és nyilván ezen dolgozunk. Hozzá kell tenni, hogy a bizottság elnökének Ursula von der Leyennek a lehetősége a választás is, ezt megerősítette most másodszor. Pontosan tudja és látja, hogy mi is ennek a geopolitikai jelentősége Közép-Kelet Európa szempontjából”

– felelte Hölvényi György.

Hír TV