2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Hollik: Az EU-s költségvetést is megvétózza Budapest, ha megfoghatatlan követelésekhez kötnék az elosztást

A Magyarország élőben című műsorban Hollik István kormányszóvivő volt a vendég, akit Földi-Kovács Andrea műsorvezető többek között a nyugdíjasoknak járó rezsiutalványról, valamint a kormányinfón elhangzott legújabb aktualitásokról kérdezett, a Hír Tv stúdiójában.

  • Hollik: Az EU-s költségvetést is megvétózza Budapest, ha megfoghatatlan követelésekhez kötnék az elosztást

„Döntött a kormány a felsőoktatás irányításának átcsoportosításáról is. Az EMMI-től átkerül majd az ITM-hez. Mi indokolta az átszervezést?”

– tette fel a kezdő kérdést a műsorvezető.

A kormányszóvivő válaszában kifejtette:

„Ez egy régi dilemma, már a 2018-as kormányváltásnál is dilemma volt, hol legyen a felsőoktatás helye. Az a célja a kormánynak, hogy a felsőoktatás alapvetően egy versenyképes tudást adjon az abban résztvevő diákok számára. Viszont ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni, ezért érdemes a felsőoktatásnak a rendszerét minél közelebb vinni a működő, a valóságban működő gazdasághoz, illetve a kutatás-fejlesztéshez. Alapvetően ez volt az a szempont, ami indokolta. Hiszen a gazdaságfejlesztés és a kutatás-fejlesztésnek az irányítása is az Innovációs Technológiai Minisztériumnál, tehát Palkovics miniszter úrnál van. Ez indokolta, hogy a felsőoktatás is kerüljön át oda. Abban reménykedik a kormány, ettől a döntéstől azt az eredményt várjuk, hogy ezáltal a felsőoktatás közelíthet a kutatás-fejlesztéshez, versenyképesebb tudást tud adni a fiataloknak. Végső soron az a reményünk, hogy a magyar fiatalok jól fognak járni ezzel a döntéssel”

– nyilatkozta Hollik István. 

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyről a Hír TV is beszámolt. A kormányszóvivő a nyugdíjasok rezsiutalványára vonatkozó kérdés kapcsán kiemelte: hasonló lesz a formátum, mint az Erzsébet-utalvány, a döntés elvi oka pedig az, hogy Magyarország gazdasága még a kormány által prognosztizált növekedéstől is jobban teljesít, hiába várták az ellenkezőjét a pénzügyi elemzőkkel karöltve a magyar ellenzéki erők.

„Azt gondoltuk, az az igazságos, ha ebből a jó teljesítményből minden magyar lakos tud részesülni. Éppen ezért kapnak azok a nyugdíjasok, akik itt élnek. Tulajdonképpen nekik köszönhetjük azt, hogy ma Magyarország olyan, amilyen. Ők dolgoztak meg érte, ők adták át nekünk”

– szögezte le a politikus. A háromszor 3 ezer forintos utalványokat egyszerre lehet majd felvenni, szeptembertől kezdődik a folyósításuk. Jövő év tavaszáig a postán lehet majd ezeket felhasználni.

2022-re elnyerte hazánk a kézilabda EB rendezési jogát. Ehhez fűződően 101 milliárd forintot szán a kormány egy új kézilabda-stadion felépítésére. A kormányszóvivő ezekkel a szavakkal kommentálta a hírt:

„Nem az a kérdés, hogy a kézilabda EB okán szükség van-e rendezvénycsarnokra, hanem az a legfontosabb kérdés, hogy Budapestnek szüksége van – az EB-n kívül is – egy legalább 20 ezer főt befogadni képes komplexumra”

– jelentette ki Hollik István, majd hozzáfűzte: a Papp László sportaréna példája mutatja – amely teljes kapacitással működik –, hogy hazánknak és Budapestnek is kell egy ilyen sportközpont, amely a főváros turisztikai vonzerejét is erőteljesen meg fogja majd növelni.

Az Orbán-Merkel találkozó sikerességét firtató kérdésre válaszolva a kormányszóvivő úgy fogalmazott:

„Angela Merkel és Németország megérti Magyarország és a V4-eknek a szempontjait, ami a jövő évben elfogadandó Uniós hét éves költségvetést illeti”

– szögezte le a kormányszóvivő, aki aláhúzta, hogy egyetlen egy fontos szempontban nem akar engedni a kormány, akár vétózni is fog Budapest: megfoghatatlan jogállami követelésekhez ne lehessen kötni az Uniós támogatásokat.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!