2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Hidvéghi Balázs: "Nem egy brüsszeli belterjes szempont, hanem a magyar emberek képviselete a fontos"

A Fidesz azt szeretné, ha a Néppárt jobboldalra lenne nyitott az Európai Parlamentben és következetes kereszténydemokrata politikát követne - reagált Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő arra, hogy a néppártiak, a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös európai program jövőbeni kidolgozásáról. A politikus kifejtette: a héten megalakuló néppárti frakcióban a Fidesz képviselői a harmadik legerősebb csoportot alkotják, ezért is tartanak igényt meghatározó európai parlamenti bizottsági posztokra.

  • Hidvéghi Balázs:

Zöld, liberális, szocdem, néppárti kétharmados koalíció alakulhat az EU vezetésére. Milyen bizottsági helyekre pályáznak a magyar néppárti képviselők? A négy nagy európai pártcsalád egy közös európai „programszerűséget” tervez tető alá hozni. Manfred Weber győzködi Emmanuel Macront, hogy ebben „jó lenne részt venni” – hangzott el a felvezetőben.

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélye van egy ilyen „szivárvány-koalíciónak”, a Fidesz EP-képviselője úgy reagált: a dolog valójában arról szól, hogy Weber a francia elnököt arról próbálja győzködni, fogadja el őt bizottsági elnöknek.

„Manfred Weber mindent ennek rendel alá, úgy tűnik. Mi ezt egy hibás elképzelésnek gondoljuk. Nem jó az, ha egy jobboldali pártcsalád, politikai erő állandóan a baloldalra igazodik, állandóan csak a baloldal felé nyit, kizárólag, és csak ott szeretne jó pontokat szerezni”

– nyilatkozta Hidvéghi Balázs, aki szerint az Európai Tanács fog dönteni arról, ki legyen az Európai Bizottság elnöke.

„Ez egy fontos pozíció. Mi itt Webert nem találjuk jó jelöltnek”

– húzta alá az EP-képviselő, és hozzátette: a csúcsjelölti rendszert sem támogatja Magyarország.

„Nem dőlt még el, hogyan alakulnak az európai folyamatok, mi azt szeretnénk, ha a Néppárt jobboldalra lenne nyitott és karakteresebb jobboldali politikát folytatna”

– vélekedett a politikus. 

A Néppárton, a frakción belül Magyarország a harmadik legnépesebb csoportot adja, az ország arányaihoz viszonyítva hazánk delegációja a legerősebb. Ez a sikeres nemzeti alapú politizálásnak köszönhető, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt két ciklusban már sikerrel vitt

– nyilatkozta Hidvéghi Balázs.

Az elkövetkező hetekben dől el, hogy az Európai Unió vezető pozícióiba milyen politikai erőktől kik kerülnek majd a megfelelő helyre. Sok nyilatkozat elhangzik, ki kell várni ennek a folyamatnak a végét. A Fidesz számára nem az EPP, vagy a néppárti frakció a legfontosabb, hanem annak a politikai akaratnak az érvényesítése, amire a magyar emberek mandátumot biztosítottak a Fidesz-KDNP számára.

„Rekordrészvétel mellett nagyon világos döntés született. Egy soha nem látott többséget kapott az a politika, ami arról szól, hogy a nemzetek szuverenitását védjük meg Európában. Úgy legyünk benne az EU-ban, úgy működjön az Unió, hogy az a szabad nemzetek együttműködésén alapuljon”

– szögezte le Hidvéghi Balázs.

Hír TV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!