2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

György László: A neoliberalizmus "ultra-labancai" ágálnak a gazdaságpolitikánk ellen

Alaptalannak nevezte György László gazdaságszabályozásért felelős államtitkár azokat az ellenzéki vádakat, amelyek multibarát magatartással vádolják a kormányt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában emlékeztetett: a magyar kormány a patrióta gazdaságpolitika jegyében elsőként megadóztatta a járadékvadász, korlátozott versenykörülmények között működő multikat, a magyar tudásra építő, exportképes értéket előállító multikat viszont támogatja.

  • György László: A neoliberalizmus

Velkovics Vilmos műsorvezető a patrióta gazdaságpolitikáról is kérdezte vendégét, aki szerint hét pillérre van szükség a gazdaságpolitikában, hét feladat vár a kormányra.

„Mi a döntő nóvuma a patrióta gazdaságpolitikának?” – tette fel a kérdést a műsorvezető.

„A patrióta gazdaságpolitika döntően nemzetben gondolkodik. Annak az országnak az állampolgáraiban gondolkodik, amely ország gazdaságpolitikáját írja vagy képviseli. Magyarország esetében az a patrióta családpolitika, ami a magyar családokban gondolkodik”

– reagált az ITM államtitkára, aki szerint, ha visszatekintünk az eszmetörténetre, „minden ország a saját érdekeit képviselte az elméleteken keresztül”, „minden ország hatalmi-gazdasági csoportjának megvolt a saját világ-értelmezése”, ami az abban az országban élők érdekeit képviselte.

„A neoliberális gazdaságpolitika is egy patrióta gazdaságpolitika volt – ha úgy tetszik –, az Egyesült Államok hatalmi-gazdasági érdekeit az a neoliberális gazdaságpolitika képviselte a legjobban, amit mi feltétel nélkül importáltunk a ’90-es években vagy már a ’80-as évek során. Őket tekinthetjük ’ultra-labancoknak’, akik egy eszmét alapul véve importálták ide azt, aminek a centrumában nem Magyarország volt. De el tudták velünk hitetni, hogy ha azokat az utasításokat követjük, akkor az nekünk a legjobb lesz”

– fejtette ki az államtitkár.

György László a műsorban aláhúzta: a patrióta gazdaságpolitika másik sajátossága az is, hogy pragmatikus. Nem elméletekből indul ki, hanem a valóságból. A patrióta gazdaságpolitikát nem kell valamivel szemben definiálni, mert megáll önmagában is. Az „ultra-labanc” gazdaságpolitika szerint teljesen mindegy milyen a tőke nemzetisége.

„Nemrég fogadtuk el azt a költségvetést, aminek a vitáját végigültem. Nagyon furcsa volt azt hallgatni, hogy azok, akik azoknak az eszmei örökösei, akik a ’90-es években kiszolgáltatták Magyarországot, a magyar gazdaságpolitikát a multiknak: ők vádolják most a magyar kormányt ’multi-pártolással’. Az akkori, nagyon népszerű külföldi eszméket gondolkodás nélkül – a neoliberalizmust – importálták, most ugyanígy gondolkodás nélkül importálnák a baloldali eszméket is”

– hangsúlyozta a gazdasági szakember.

A magyar kormány azokat a multikat támogatja, amelyek a magyar tudásra, kreativitásra építve export képes termékeket állítanak elő. Az a feladat, hogy olyan környezetet teremtsen a magyar kormány, amely révén ezeknek a cégeknek a technológiai fölényüket, a tudásukat mi magyarok is el tudjuk sajátítani.  Tudomásul kell venni: van 600 globális nagy cég, amely a világ exportjának 80 százalékát adja. Valamilyen viszonyrendszert ki kell velük alakítanunk. Senki nem csinált olyat, mint Magyarország 2011 után, hogy a ’járadékvadászó’, monopol multikat megadóztatta. Máshol ez fel sem merült.

Most a pénzügyeink rendben vannak, hála a patrióta gazdaságpolitikának, amely a fenntartható fejlődés útján tartja Magyarországot – nyilatkozta György László.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!