2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

György László: A jövő magyar, high-tech és zöld

Hír TV

2020. február 21., péntek 19:45

Magyarország élőben című műsorunk vendége György László, a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár volt, aki a nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akciótervről is beszélt.

A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár Magyarország gazdasági kihívásokról való felkészülése mellett, az előttünk álló környezeti kihívásokra is felhívta a figyelmet. Fontos továbbá a gazdaság fenntartása, ugyanakkor a demográfia fenntartása is, mely élvezni tudja a gazdaság előnyeit. A kettő együtt tud igazán hatékonyan működni.

A kormány által meghirdetett nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akcióterv tovább csökkenti a lerakott hulladék arányát, valamint tovább növeli a megújuló energia felhasználását.

„Ahol sikeres, fejlett gazdaságokról beszélünk, ott egy fejlett high-tech ipar működik és arra épülnek a szolgáltatások.”

- fogalmazott György László, majd folytatta gondolatmenetét:

„Mi arra köteleződtünk el 2010 után, hogy Magyarországot újra iparosítjuk, de teljesen más bázison és az IMF - amely sokat bírál bennünket a gazdaságstratégiánkért még 2010 után – most azt mondja, hogy ne hívjuk unortodoxnak azt, amit csinálunk, mert a bajba jutott országoknak ezt ajánlja. Kijött tavaly, 2018 nyarán egy elemzése arról, hogy az egyes országokban az iparon belül mekkora a high-tech szektorok aránya és Magyarország, Dánia után a legjobb e tekintetben. 70% közelében van a high-tech szektorok aránya az iparon belül. Erre törekedtünk és ezen az úton haladunk, hogy olyan high-tech iparunk legyen, amely egyszerre környezetbarát is vagy amennyire lehetséges, annyira környezetbarát.”

A kormány klímastratégiai vállalásainak megismeréséért tekintsék meg teljes adásunk:

Hír TV