2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

György László: A gazdaság újraindításán dolgozik a kormány

Hír TV

2020. március 26., csütörtök 20:06

Számos világmárka váltott profilt az elmúlt hetekben, hogy segítse a koronavírus elleni védekezést. A Dior parfümgyára például tisztitószert, a Gucci és a Fiat pedig maszkokat gyárt. Itthon a Mol állította át egyik gyárát. Almásfüzitőn már nem szélvédőfolyadékot, hanem fertőtlenítőszert palackoznak.

György László, az ITM gazdaságért és szabályozásért felelős államtitkára mondta el, Magyarország élőben című műsorunkban, hogy alapvetően három fontos feladatuk van ebben az időszakban. Segíteni a vállalkozásokat, hogy szükség esetén lehetőség legyen egyfajta átállásra, hogy segíteni tudják a magyarokat egészségük védelmében. A munkahelyek védelme, valamint a gazdaság újraindítása.

Ami a vállaltok fő profiljának módosítását illeti, alapanyagokra és engedélyekre van szükségük. Békeidőben ezek hosszú folyamatok, melyek ilyen kivételes helyzetben felgyorsíthatók.

A Mol például az országszerte naponta szükséges 20 ezer liter fertőtlenítőszer előállítását napi 50 ezer liter előállításával segíti.

Ami a Kínával való kapcsolatot illeti már a jövő hétre is várnak további szállítmányokat, annak köszönhetően, hogy Magyarországnak közvetlen légiszerződése van Kínával. A jövő heti szállítmány megérkezése után látni fogjuk, hogy a munka és a partneri kapcsolat gyümölcsöző Kínával – fogalmazott György László.

Ami a hazai és az Európai Unió költségvetését illeti, valószínűsíthető annak újratárgyalása, mely egyfajta lehetőség is egyben, a korábbi hibák kiküszöbölésére és a rendszer stabil, új alapokra helyezésére.

 „Szükségünk van olyan kapacitásokra, amelyeknek a kiépítésén most dolgozunk.”

- mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Hír TV