2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

Greskovits Dávid: A gyógyszergyártás exportorientált, kutatás-fejlesztés vezérelt tevékenység

Hír TV

2020. február 11., kedd 20:23

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke és Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott volt a vendége.

A mai egészségügyi kihívások arra sarkallják, szorítják, kényszerítik az egészség- és gyógyszeripar szereplőit, hogy folyamatosan újuljanak meg, folyamatosan hajtsanak végre fejlesztéseket

- mondta Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter.

Az eddiginél is szorosabb együttműködésre törekszik a magyar gyógyszeripar szereplőivel a kormány, amely januárban stratégiai megállapodást kötött a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével. A gyógyszeripar évtizedek óta meghatározó szereplője a magyar gazdaságnak, de komoly sikereket ért el a világban is, a cégek az itthon előállított termékek 84 százalékát a világpiacon érvényesítik. Ez azt jelenti, hogy 130 országban magyar gyógyszerek segítik az emberek gyógyulását. A globális verseny azonban egyre intenzívebb ezért a kormány minden megtesz azért, hogy a magyar gyógyszeripar a jövőben is versenyképes tudjon maradni.

Milyen potenciált képvisel a magyar gyógyszeripar, a magyar gyógyszergyártók a világpiacon, azt már hallhattuk, hogy 130 országban vannak jelen a magyar gyógyszerek, de beszéljünk még egy kicsit az ágazatról, tehát mekkora export értéket képvisel vagy a magyar gazdaságon belül mennyire jelentős szektornak számít a gyógyszeripar?

-          kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

A Nézőpont Intézet már harmadik éve készít egy tanulmányt a magyar gyógyszeriparral kapcsolatban és ebben a tanulmányban lelhetők föl az alábbi adatok, 2018-ban a magyar gyógyszergyártók kibocsájtása az 1100 milliárd forint volt és ennek több, mint 80 százaléka az exportbevételből származik. Ez azt jelenti, hogy maga a gyógyszergyártás exportorientált, kutatás-fejlesztés vezérelt tevékenység. Ennek alátámasztására azt tudom mondani, hogy az 1100 milliárd forintból 460 milliárd az, ami hozzáadott értéket jelent, amellyel megelőzzük az összes magyarországi iparágat, társ iparágakat, illetve, ha a V4 országokba is kitekintünk jelentős mértékű vezető szerepet töltünk be ebből a szempontból

- mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége elnöke.

Hír TV