2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Georg Spöttle: A franciaországi terrorista dzsihádot üzen a keresztény világnak

Hír TV

2020. október 29., csütörtök 20:08

Újabb terrortámadás Franciaországban. Nizzában egy terrorista 3 ember ölt meg, egyiküket lefejezte. Soós Eszter Petronellát, Franciaország-szakértőt kapcsoltuk, majd a stúdióban Georg Spöttlével, biztonságpolitikai szakértővel elemeztük a történteket.

Amint arról beszámoltunk, ma két terrortámadás is történt Franciaországban. Nizzában a templomban késelt egy terrorista, míg Avignonban rendőrökre támadt egy „Allah akbar!-t” üvöltő férfi. Mindkét esetben lelőtték az elkövetőt. Az avignoni terrorista esetét videóra is vették. A felvételen jól látszik, hogy mielőtt a rendőrök tüzet nyitnak, a férfi egy hosszú késsel hadonászik.

„Az elmúlt hetekben megsokasodott a merényletek száma. Ennek van egy oka, illetve több oka. Az egyik, hogy jelenleg zajlik a Charlie-Hebdo merénylethez, tehát a 2015 januári merénylethez kötődő per és ennek a pernek a kezdetéhez időzítve a lap újra publikálta azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek kiváltották a lap elleni támadást. Itt az első 1-2 hétben úgy tűnt, hogy sikerül elkerülni az ilyen típusú támadásokat, de azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben egyébként főleg frissen érkező, tehát nem a szokásos sokadik generációs elkövetők késes-bárdos támadásokkal sokkolni tudták a francia közvéleményt. Még egy dolog járul hozzá a feszültséghez, hogy tudniillik Emmanuel Macron államfő egyrészt rendkívül erőteljesen kiállt az istenkáromlás joga mellett, ami a karikatúra is és 1881 óta Franciaországban legális. Másrész október elején mondott egy nagyon kemény beszédet az iszlamizmus, az iszlám szeparatizmus elleni fellépésről és készül egy viszonylag kemény, szigorú törvénycsomag, amely december elején kerül a kormány elé.”

-          mondta Soós Eszter.

„Az, hogy az elkövetés napja mára esik, az összefüggésben lehet-e azzal, hogy ugye a muszlimok Franciaországban Mohamed születésnapját ünneplik?”

-          kérdezte Földi-Kovács Andrea Georg Spöttlét.

„Igen, egyértelmű. Tehát az, hogy ezen a napon követte el ezt a terrorcselekményt és ráadásul ugye a Notre Dame-ban, egyértelmű, ennek üzenetértéke van és azzal is ugye, hogy a kivégzés módja: a hetvenéves idős hölgyet lefejezte, meg a torokátvágással a többi áldozatnál, tehát ezzel mindenképpen azt üzente, hogy hadat üzen, igazából dzsihádot üzen a keresztény világnak.”

-          válaszolta Georg Spöttle.

 

Kapcsolódó anyagunk:Terrortámadások Franciaországban

Hír TV