2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Fürjes Balázs: Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására a megígért összeget

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt a műsorvezető Velkovics Vilmos és Magyarország élőben című műsorunk vendége.

  • Fürjes Balázs: Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására a megígért összeget

A kormány ebben a kérdésben sem háborúzni szeretne, hanem megoldásokat keres - mondta az államtitkár. Nem feladata a kormánynak számon kérni, ugyanakkor a választók számon kérhetnek a kormányon keresztül.

Karácsony Gergely főpolgármesternek tisztáznia kell az ellentmondásos helyzetet, mi szerint a Lánchíd teherbírásával komoly bajok vannak. A felújítást ennek ellenére mégis elhalasztaná a főpolgármester.

A szakvélemény decemberben mondta ki, hogy legfeljebb fél éven belül el kell végezni a szükséges felújításokat a Lánchídon. Ezen kívül azok halasztása növeli azok költségének végső összegét. A híd pedig részeiben és egészében is nagyon rossz állapotban van. Az acélszerkezet teherbíró képessége elfogyott - olvasható a szakvéleményt tartalmazó jelentésben.

Karácsony Gergely részéről fél éven keresztül sok nyilatkozat látott napvilágot, melyek szerint a felújítás halaszthatatlan. Ennek ellenére ő most mégis emellett döntene. Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a kormány ennek szeretne utána járni, hogy mi lehet az oka. Emellett arra is kíváncsiak, hogy a fél éves szakvélemény még érvényes-e vagy esetleg van olyan körülmény, melyről nekik nincs tudomásuk, szemben Karácsony Gergellyel.

A kormány azt várja Karácsony Gergelytől, hogy tisztázza, hogy melyik állítása igaz.

Ami a pénzt illeti, év elején még megvolt, hiszen Tarlós István úgy adta át a Városházát, hogy 17,3 milliárd forintot tett félre erre a célra. Ehhez az összeghez plusz 6 milliárd forintot kért a kormánytól, amit a kormány az ígéretnek megfelelően, Karácsony Gergely számára is biztosítani fog, mint ahogyan Tarlós István esetében tették volna.

Tarlós István ezt az összeget, ezt a 6 milliárd forintot ugyanakkor a Lánchíd és a Vár alagútjának felújítására kérte és kapta. Karácsony Gergely azt kérte a kormánytól, hogy had fordítsa a teljes összeget csupán a Lánchíd felújítására. A kormány ezt elfogadta.

A Fővárosi Önkormányzat a Lánchíd tulajdonosa és a felújítás felelőse. Ezért a kormánynak kérdései vannak, amikre a válaszokat a budapestiek érdekében szeretnék tudni.

A Városi Otthonteremtési Programról is beszélt az államtitkár, mely a budapesti és a vidéki városokat egyaránt érinti. Új építőipari programot indít a kormány a városok rozsdaövezeteinek újjáélesztésére - mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A program lényege, hogy ösztönözzék a lakások építését a megfelelő övezetekben, rehabilitáljanak, megújítsanak kevésbé népszerű területeket, valamint munkát adjanak, munkahelyet teremtsenek, munkahelyeket őrizzenek meg ezáltal. Hiszen csaknem félmillió család dolgozik az építőiparban.

A kormány szeretné elősegíteni azt, hogy az emberek munkával juthassanak előbbre.

Kapcsolódó anyagok:

Fürjes Balázs: Új városfejlesztési program indul Budapesten

Karácsony: El kell napolni a Lánchíd felújítását

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!