2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Fürjes Balázs: A Lánchíd gazdája a főváros, a felújítás felelőse a főpolgármester

Hír TV

2020. június 10., szerda 19:15

A Lánchíd állapota napról napra romlik, a felújítás pedig egyre drágább lesz-mondta Magyarország Élőben című műsorunkban, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs hozzátette a legutóbbi, fővárosi szakvélemény szerint a helyzet még annál is rosszabb, mint amire számítottak korábban. Az államtitkár kiemelte, a kormány minden támogatást megad főpolgármesternek, a Lánchíd felújításához, azonban a felelősség Karácsony Gergelyé, hiszen a híd gazdája a főváros.

Ma volt a tárgyalás a Lánchídról. Kivel tárgyalt a főváros részéről – tette fel a kérdést Fürjes Balázsnak Velkovics Vilmos műsorvezető. Nem Karácsony Gergellyel – válaszolta az államtitkár. Ezt követően a műsorvezető felidézte, hogy a főpolgármester többször is kijelentette, hogy Orbán Viktorral szeretne tárgyalni.

Fürjes Balázs ennek kapcsán leszögezte, hogy neki nem számít, hogy főpolgármester-helyettesekkel vagy az ő munkatársaikkal kell leülni tárgyalni, az számít, hogy próbáljanak megoldást találni. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy ma Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesekkel és munkatársaikkal tárgyalt, és megjegyezte, hogy az már önmagában jó hír, hogy létrejött ez az egyeztetés, és némi információhoz jutottak. Fürjes Balázs felidézte, hogy három hete írtak egy levelet Karácsony Gergelynek, amelyben több kérdést is feltettek neki. Erre a megkeresésre azóta sem érkezett válasz.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az is jó hír a budapestieknek és Magyarországnak egyaránt, hogy a Lánchíd felújításának ügyét Tüttő Katára szignálta át a főpolgármester, ezzel némi dinamizmust kapott a folyamat.

Fürjes Balázs a beszélgetés során felmutatta azt a fél évvel ezelőtt Karácsony Gergelytől kapott tanulmányt, amelyben többek között az szerepel, hogy nagyon rossz állapotban van a híd, és mielőbbi felújításra szorul. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy akkor

Karácsony azt mondta, hogy a felújítás nem halasztható, és a késlekedés drasztikusan emelné a költségeket.

Kiemelte, hogy akkor a kormány úgy adott még Tarlós Istvánnak hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, hogy az az összeg nemcsak a híd felújítási munkálatait fedezte volna, hanem a váralagút felújítását és a pesti oldalon egy villamos aluljáróét is. Karácsony Gergelynek eddig egy kérése volt, hogy ezt a feltételt engedjék el, és hadd költhesse a teljes összeget a Lánchídra.

Az államtitkár ezután kiemelte, abban hisz, hogy tárgyalások vezetnek megoldásokra,

tiszteletben tartják az önkormányzati autonómiát, és azt is, hogy a Lánchíd gazdája a főváros, a felújítás felelőse a főpolgármester.

Fürjes Balázs a ma megkapott szakvéleményt lesújtónak nevezte, és beszélt arról, hogy fog írni egy levelet Karácsony Gergelynek, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek is eljuttat majd. Ebben a levélben kérni fogja, hogy minél hamarabb induljon meg a felújítás, és hangsúlyozta, hogy híd állapotáról a katasztrófavédelemnek is tudnia kell.

Teljes beszélgetés:

Bármikor lehet baleset a Lánchíd rossz állapota miatt

Fürjes: Karácsony késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását

Hír TV