2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Fürjes Balázs: 5-ös metró lesz a HÉV-hálózatból

Hír TV

2020. szeptember 10., csütörtök 19:50

Káoszba fulladt a fővárosi közlekedés ott, ahol a balliberális vezetés megkeverte a forgalmi rendet. Vendégünk volt Fürjes Balázs, budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár, aki az ötös metró terveiről is beszélt.

A budapestiek igényei, az emberek igényei alapján tűztünk ki három nagyon egyszerű célt – mondta Fürjes Balázs, Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek, Magyarország élőben című műsorunkban.

- A közösségi közlekedésben minél gyorsabban, minél egyszerűbben, minél kevesebb átszállással lehessen eljutni a célállomásig.

- Legyen minél kevesebb közlekedési dugó.

- Legyen minél tisztább a levegő, melyet a korábban említett két cél fog eredményezni.

Első sorban a tömegközlekedést, azon belül pedig főként a kötöttpályás tömegközlekedést kell jelenleg fejleszteni, amit figyelembe is fognak venni – folytatta az államtitkár.

A 4-es metró projektjének megvalósulása Tarlós István volt főpolgármester nevéhez fűződik. A 4-es, 3-as és a 2-es metró felújításában is komoly anyagi segítséget biztosított a kormány.

Most az 5-ös metró vonalát szeretnék létrehozni azáltal, hogy a déli és az északi HÉV vonalakat nem csak felújítják, de össze is kötik. Így Csepel vagy Ráckeve irányából, könnyedén a város másik végén lehetne bárki, egyetlen vonaljegy felhasználásával.

A két vonalat úgy tervezik összekötni, - mivel a Csepelről csak a Boráros térig megy a HÉV - hogy a Kálvin térnél egy föld alatti részt alakítanának ki – fogalmazott Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár.

Emellett akadálymentes, alacsony padlós, légkondicionált, új járművek is érkeznek majd.

Mindezeket a fejlesztéseket a tervek szerint 2030-ig tudják majd elvégezni, ezért egyelőre kérik az emberek türelmét.

Teljes adás:

Kapcsolódó anyagok:

Orbán: Nincs szükség speciális intézkedésre

Fürjes Balázs: Megújul és bővül a HÉV-hálózat

Budapesti Fidesz: Karácsonyék elutasítják az idegenforgalomi dolgozók és a taxisok megsegítését

Hír TV