2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Fülöp Attila: A GYOD bővítése kezelni tudja az autisták helyzetét

Hír TV

2019. július 18., csütörtök 19:29

Senki nem esett ki a támogatási rendszerből, sőt bővült az otthonápolásban részesülők száma – jelentette ki Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Magyarország élőben című műsorunkban annak kapcsán, hogy az autistáknak kedvezően kiegészült a gyermekek otthongondozási díjának, a GYOD-nak a szempontrendszere. Az államtitkár emlékeztetett: tavalyhoz képest jövőre megduplázódik, mintegy 55 milliárd forintra nő a gondozási díj összege.

Fülöp Attila a műsorban kifejtette, hogy az idén bevezetésre került GYOD-ot érintő kormányhatározat által még cizelláltabban vehető figyelembe a rászorulók élethelyzete. A határozat megszületése után az LMP kiadott egy közleményt, amely szerint a kormány nem ad egységes támogatást mindenkinek, akit autizmussal diagnosztizáltak. Az államtitkár ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy korábban az LMP volt az a párt, amelyik nem szavazta meg a GYOD-ot.

A szociális ügyekért felelős államtitkár az ÁGOTA-táborról is beszélt, amely az állami gondozásban élő és veszélyeztetett fiatalokat érinti. Az idei nyaraláson hatszázan vesznek részt. Országos szinten huszonháromezer gyerek van kiemelve az eredeti (családi) környezetéből, akiknek egészséges nevelkedésük nincs biztosítva.

Teljes beszélgetés:

Hír TV