2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Magyarország élőben

Forgács István: Cigány vezetők szerint a Jobbiknak nem szabad hinni

Nagyon furcsa tudathasadásos állapotot látni – így reagált Forgács István romaügyi szakértő Magyarország élőben című műsorunk pénteki adásában arra, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Tóth Péter jobbikos politikus személyében egy olyan jelöltet támogat, aki korábban nyilvánosan követelt faj-védelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte.

  • Forgács István: Cigány vezetők szerint a Jobbiknak nem szabad hinni

Forgács István szerint az látszólag tűnhet úgy, hogy a Jobbik a DK-val együttműködve próbál valamiféle elfogadható képet kínálni saját magáról, de az egykori radikális párt évekkel ezelőtti megnyilvánulásai élénken benne élhetnek az emberekben. Példaként hozta fel, hogy a magyar sajtó is többször foglalkozott azzal, a Jobbik milyen élénken fogalmazta meg véleményét a magyarországi cigány közösségekről.

A választás évében nagyon fontos, hogy a cigánykérdés miként lesz kezelve, most megpróbálják „összebuherálni” azt, hogy a vidéken erősnek tűnő Jobbik és az ellenzéki oldalon erősnek tűnő DK, hogyan tudna valami olyasmit kínálni, ami vidéken egyszerre adható el roppant érdekes módon a cigány közösségekben és hogyan adható el a cigányoktól továbbra is nagyon sok településen egyértelműen idegenkedő, akár esetleg a Jobbikkal továbbra is szimpatizáló többségi szavazók körében

– mondta el Forgács.

A romaügyi szakértő szerint ezért lehet tudathasadásos állapotról beszélni, hiszen – mutatott rá – a cigányokat azért kell terelni, hogy elfelejtsék a korábbi jobbikos kinyilatkozásokat és megpróbálják rábeszélni arra, hogy mostanra a jobbikos politikusok megváltoztak.

Gerhardt Máté műsorvezető kérdésére, hogy a romák elhiszik-e ezt a jobbikos fordulatot, a szakértő elmondta,

a vidéki cigány közösségek vezetői és a budapesti meghatározónak tekinthető cigány értelmiségiek is úgy vélekednek, a Jobbiknak nem szabad hinni és a Jobbik bevonása az ellenzéki többpárti együttműködésbe több, mint kellemetlen, sőt vállalhatatlan.

Teljes beszélgetés:

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Egy identitás nélküli massza kezd kialakulni a baloldali szivárványkoalíció körül

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!