2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Magyarország élőben

Ezért különleges a Covid-19

Elsősorban a tünetek súlyossága dönti el, ki az, aki lélegeztetőgépre kell tenni és ki az, akit nem – hívta fel rá a figyelmet Dr. Csomós Ákos a HírTV a a Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályénak osztályvezető főorvosa kifejtette azt is, mivel nincs gyógymód az újtípusú koronavírusra, ezért kizárólag a beteg szervezete tudja felvenni a kór ellen a küzdelmet.

  • Ezért különleges a Covid-19

A lélegeztetőgép feladata a Covid-19 fertőzés esetén, hogy eljuttassa a véráramba az oxigént, mert ebben az esetben arról van szó, hogy a tüdő betegszik meg, ugyanakkor a belélegzett oxigénnek át kell jutnia egy membránon, hogy bejusson a keringésbe és onnan az agyba, a teljes szervezetbe – fejtette ki Dr. Csomós Ákos Velkovics Vilmos műsorvezetőnek.

Mivel ez az út károsodik, ezért kell a betegeket lélegeztetőgépre tenni – tette hozzá.

A főorvos közlése szerint a tünetek súlyossága után dől el, hogy ki az, aki, lélegeztetőgépre kerül és ki az, aki nem. Kifejtette,

a vérben megmérik az artériás oxigén tenziót, valamint a tüneteket és az alapján döntenek el, hogy mikor kell a beteget lélegeztetőgépre tenni.

Dr. Csomós Ákos arról is beszélt, a mai modern intenzív osztály gyakorlatilag bárkit, bármeddig életben tudna tartani, mert szervtámogató kezelést tudnak adni gyakorlatilag bármire, ugyanakkor

a Covid-19 abban különleges, hogy valójában nincs célzott terápiája a betegségnek, azt a szervet kell támogatni, amelyik megbetegszik, ha ez a tüdő, akkor lélegeztetni kell, ha ez a vese, akkor vesepótló kezelésre van szükség, addig, ameddig a szervezet le nem győzi a vírusfertőzést.

A lélegeztetésre nagyon sok idő kell, ezért kell olyan sok gép, mint amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök elmondta, akár 7500-8000 intenzív kórházi ágyra és lélegeztetőgépre is szükség lehet majd.

A Covid-19 még egy dologban különleges, hogy a halálozási arány eléri az 50 százalékot, tehát akit lélegeztetőgépre kell tenni, azokból minden második beteg meghal, szemben egy influenza-tüdőgyulladással ez az arány 20 százalék

– mutatott rá Dr. Csomós Ákos.

A betegeket egyébként hasra fektetik és úgy lélegeztetik, mert a hasra fordítás segít abban, hogy a levegő optimálisan a megfelelő tüdőrészbe kerüljön.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!