2022. 05. 22. Vasárnap Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Vetítő 23:10

Magyarország élőben

Ezért különleges a Covid-19

Elsősorban a tünetek súlyossága dönti el, ki az, aki lélegeztetőgépre kell tenni és ki az, akit nem – hívta fel rá a figyelmet Dr. Csomós Ákos a HírTV a a Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályénak osztályvezető főorvosa kifejtette azt is, mivel nincs gyógymód az újtípusú koronavírusra, ezért kizárólag a beteg szervezete tudja felvenni a kór ellen a küzdelmet.

A lélegeztetőgép feladata a Covid-19 fertőzés esetén, hogy eljuttassa a véráramba az oxigént, mert ebben az esetben arról van szó, hogy a tüdő betegszik meg, ugyanakkor a belélegzett oxigénnek át kell jutnia egy membránon, hogy bejusson a keringésbe és onnan az agyba, a teljes szervezetbe – fejtette ki Dr. Csomós Ákos Velkovics Vilmos műsorvezetőnek.

Mivel ez az út károsodik, ezért kell a betegeket lélegeztetőgépre tenni – tette hozzá.

A főorvos közlése szerint a tünetek súlyossága után dől el, hogy ki az, aki, lélegeztetőgépre kerül és ki az, aki nem. Kifejtette,

a vérben megmérik az artériás oxigén tenziót, valamint a tüneteket és az alapján döntenek el, hogy mikor kell a beteget lélegeztetőgépre tenni.

Dr. Csomós Ákos arról is beszélt, a mai modern intenzív osztály gyakorlatilag bárkit, bármeddig életben tudna tartani, mert szervtámogató kezelést tudnak adni gyakorlatilag bármire, ugyanakkor

a Covid-19 abban különleges, hogy valójában nincs célzott terápiája a betegségnek, azt a szervet kell támogatni, amelyik megbetegszik, ha ez a tüdő, akkor lélegeztetni kell, ha ez a vese, akkor vesepótló kezelésre van szükség, addig, ameddig a szervezet le nem győzi a vírusfertőzést.

A lélegeztetésre nagyon sok idő kell, ezért kell olyan sok gép, mint amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök elmondta, akár 7500-8000 intenzív kórházi ágyra és lélegeztetőgépre is szükség lehet majd.

A Covid-19 még egy dologban különleges, hogy a halálozási arány eléri az 50 százalékot, tehát akit lélegeztetőgépre kell tenni, azokból minden második beteg meghal, szemben egy influenza-tüdőgyulladással ez az arány 20 százalék

– mutatott rá Dr. Csomós Ákos.

A betegeket egyébként hasra fektetik és úgy lélegeztetik, mert a hasra fordítás segít abban, hogy a levegő optimálisan a megfelelő tüdőrészbe kerüljön.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!