2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Varga Judit: Új idők kezdődtek Európában

Hír TV

2019. július 5., péntek 20:00

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Varga Judit igazságügyi miniszter beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel többek között megválasztásáról, Ursula von der Leyen jelöléséről és jogállamiság körüli vitákról.

Ursula von der Leyen jelölésével kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy 7 gyermekes családanya, ahogy önnel kapcsolatban sem felejtik el mindig hangsúlyozni, hogy 3 fiúgyermek édesanyja, de ezen túl azért fontos a politikai előmenetel és a karrier is. Például nem eldöntött még, hogy az Európai Parlament július 15.-én vajon támogatja-e a német védelmi miniszterasszony jelölését, hogy látja az esélyeket? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Menjünk sorban, most örüljünk annak, hogy volt egy ilyen nagy siker és ez a következő kihívás is feladat, hogy a parlamenten ez az úgynevezett alku átmenjen. Ugye most meg van a politikai megegyezés nyilván majd, ha már befejezett tényként üdvözölhetjük akkor örülhetünk annak is. Ha bármi turbulencia felmerül a rendszerben, azt kezelni fogjuk

-válaszolt Varga Judit igazságügyi miniszter.

Számít egyébként turbulenciákra? Ugye megörökölte például a jogállamisági vitákat is, ezeket folytatni fogják, ahogy a finn elnökség utalt arra, nagyon fontos számukra ezeknek a jogállamisági vitáknak, folytatnák az Európa Tanácsban a hetes cikk szerinti eljárást hazánkkal kapcsolatban. Ön egészen röviden úgy fogalmazott erről, hogy ezeket a vitákat ideje lenne lezárni. Ön lát reális esélyt arra, hogy le fogják zárni ezt valaha? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

 Itt több dologról beszélünk egyszerre, hiszen a kampány időszakában egyfajta jogállamisági káosz kezdett kibontakozni. Mindenki úgy próbált magának politikai karriert kovácsolni, hogy a jogállamiságot rendkívül fontos dolognak tartotta és külön javaslatot terjesztett elő, hogy milyen úton-módon vizsgálgatnák egymást az egyes tagállamok. Ettől különválasztanám a hetes cikkelyes eljárást, nyilván ott a finn elnökség próbál előretörni. Úgy gondolom, hogy számíthatunk a tagállamok józan partnerségére, úgyhogy ezt mindenképpen kezelni fogjuk.  Egyértelmű érdek, hogy ezeket a vitákat minél hamarabb és megnyugtatóan lezárjuk. Ami viszont az egymás elleni bizalmatlanság megnövekedését illeti az EU-ban úgy gondoljuk, hogy ezzel az új felállással készek lesznek arra a csúcsvezetők, hogy a konszenzusra törekedjenek. Európai Unió, mint közösség sikerében legyenek érdekeltek a globális szintéren és hagyjuk abba az egymásra mutogatást. Próbáljunk meg a közös siker érdekében együttműködni egymással az egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek Európájában. Szerintem erre most jó lehetőség kínálkozik

-reflektált Varga Judit igazságügyi miniszter.

Hír TV