2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Magyarország élőben

Varga Judit: Új idők kezdődtek Európában

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Varga Judit igazságügyi miniszter beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel többek között megválasztásáról, Ursula von der Leyen jelöléséről és jogállamiság körüli vitákról.

  • Varga Judit: Új idők kezdődtek Európában

Ursula von der Leyen jelölésével kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy 7 gyermekes családanya, ahogy önnel kapcsolatban sem felejtik el mindig hangsúlyozni, hogy 3 fiúgyermek édesanyja, de ezen túl azért fontos a politikai előmenetel és a karrier is. Például nem eldöntött még, hogy az Európai Parlament július 15.-én vajon támogatja-e a német védelmi miniszterasszony jelölését, hogy látja az esélyeket? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Menjünk sorban, most örüljünk annak, hogy volt egy ilyen nagy siker és ez a következő kihívás is feladat, hogy a parlamenten ez az úgynevezett alku átmenjen. Ugye most meg van a politikai megegyezés nyilván majd, ha már befejezett tényként üdvözölhetjük akkor örülhetünk annak is. Ha bármi turbulencia felmerül a rendszerben, azt kezelni fogjuk

-válaszolt Varga Judit igazságügyi miniszter.

Számít egyébként turbulenciákra? Ugye megörökölte például a jogállamisági vitákat is, ezeket folytatni fogják, ahogy a finn elnökség utalt arra, nagyon fontos számukra ezeknek a jogállamisági vitáknak, folytatnák az Európa Tanácsban a hetes cikk szerinti eljárást hazánkkal kapcsolatban. Ön egészen röviden úgy fogalmazott erről, hogy ezeket a vitákat ideje lenne lezárni. Ön lát reális esélyt arra, hogy le fogják zárni ezt valaha? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

 Itt több dologról beszélünk egyszerre, hiszen a kampány időszakában egyfajta jogállamisági káosz kezdett kibontakozni. Mindenki úgy próbált magának politikai karriert kovácsolni, hogy a jogállamiságot rendkívül fontos dolognak tartotta és külön javaslatot terjesztett elő, hogy milyen úton-módon vizsgálgatnák egymást az egyes tagállamok. Ettől különválasztanám a hetes cikkelyes eljárást, nyilván ott a finn elnökség próbál előretörni. Úgy gondolom, hogy számíthatunk a tagállamok józan partnerségére, úgyhogy ezt mindenképpen kezelni fogjuk.  Egyértelmű érdek, hogy ezeket a vitákat minél hamarabb és megnyugtatóan lezárjuk. Ami viszont az egymás elleni bizalmatlanság megnövekedését illeti az EU-ban úgy gondoljuk, hogy ezzel az új felállással készek lesznek arra a csúcsvezetők, hogy a konszenzusra törekedjenek. Európai Unió, mint közösség sikerében legyenek érdekeltek a globális szintéren és hagyjuk abba az egymásra mutogatást. Próbáljunk meg a közös siker érdekében együttműködni egymással az egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek Európájában. Szerintem erre most jó lehetőség kínálkozik

-reflektált Varga Judit igazságügyi miniszter.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!