2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Dr. Kemenesi Gábor: Sokat tudunk a vírusról, de nem eleget

Hír TV

2020. május 21., csütörtök 18:52

Már több mint, 5 millió az igazolt fertőzöttek száma a világon, sokan vannak azonban, akik szinte tünetmentesen vészelték át a vírust, így a pontos szám ismeretlen. Továbbra is kérdéses, hogy milyen nyár és ősz előtt állunk. Többek között erről is beszélt Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Hír TV, Magyarország élőben extra című műsorában.

A virulógus a lazításokról elmondta, hogy lehet számítani valamikor arra, hogy a betegek száma növekedni fog, azonban ez nagyon sok összetevőtől függ, így előre lehetetlen megjósolni, hogy ez mikorra várható. Előnyünk azonban, hogy már ismerjük a kihívást és tudjuk, hogyan kell kezelni a helyzetet. A nyári melegről és az UV sugárzásról a szakértő elmondta, hogy valóban hamarabb inaktiválódik ilyen körülmények között a vírus.

A vírus megismerésének szakaszáról Dr. Kemenesi Gábor közölte, hogy sokat tudunk, de nem eleget. Jelen helyzetben a kutatásnak prioritási területei vannak, amelyeken jól állnak a kutatók, gyűlnek az ismeretanyagok. Azonban egy vírus megismerése évtizedeket is felölelhet.

Arról, hogy mikorra várható vakcina a virológus a jövő évet valószínűsítette, jelenleg 12 vakcina is tudományos fázisban van.

Hír TV