2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Deák Dániel: Orbánék egy új súlypontot hoznak létre az európai politikában

2021. április 5., hétfő 20:06

A budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozó legnagyobb üzenete az volt, hogy egyáltalán nem csökkent sem a Fidesznek, sem pedig Magyarországnak a politikai mozgástere az Európai Unión belül Deák Dániel szerint. A XXI. Század Intézet vezető elemzője Magyarország élőben című műsorunk húsvéthétfői adásában elmondta, egy új súlypont létrejötte körvonalazódik ki az európai politikában.

Deák Dániel emlékeztetett, a baloldali kritikusok azt hangoztatták, hogy az Európai Néppártból való távozás után a Fidesznek sokkal kisebb lesz a befolyása a politikai folyamatokra az EU-n belül.

Sőt, még nagyobb mozgástere is van innentől a Fidesznek, hiszen a néppárt sokszor visszafogta a hagyományos értékek képviseletében. Az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozón kijelölték azt az irányt, amelynek keretében össze akarják gyűjteni az európai jobboldali pártokat és egyfajta új szövetség fog kialakulni (…) mindenképpen egy új súlypont lesz az európai politikában

– tette hozzá.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint arra lehet számítani, hogy az Európai Néppártból is fognak csatlakozni az új szövetséghez.

Velkovics Vilmos kérdésére, hogy „mekkora arcvesztéssel” kell számolnia a néppártnak az új hatalmi központ létrehozása után, Deák Dániel emlékeztetett, már a Fidesz elveszítése is az volt, ezen kívül pedig az EPP komoly lejtmenetben van, ami tovább fog fokozódni, ha sikerül valóban létrehozni egy olyan szövetséget, ami komoly elszívó erővel bír.

Teljes beszélgetés:

 

HírTV