2020. június 1.,
hétfő, Tünde napja

Bódis József: Komoly fizetésemelést kaphatnak a szakoktatók

2019. november 4., hétfő 20:22

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik több mint 32 ezer szakiskolában tanító pedagógus bére jövőre. Bódis József szerint az új szakképzési törvény elfogadása után az oktatók nem a köznevelési törvény, hanem a Munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznak majd, de emiatt senkit sem fog rosszabbul járni. Az Innovációs Minisztérium államtitkára a Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a béremeléshez a költségvetés évi 35 milliárd forint többletforrást biztosít.

Több tízezer forintos fizetésemelés a szakoktatóknak, garantált ösztöndíj a diákoknak. Parlament előtt az új szakképzési törvény. A stúdióban Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. A Parlament előtt van az új szakképzési törvény tervezete. Utoljára 2011-ben volt nagy átalakítás.

 „Egyrészt fordult a világ, másrészt minden oktatással kapcsolatos ügyben muszáj állandóan felfrissülni”

-mondta a tudás és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár. Hozzátette, jelenleg egy ipari forradalomban vagyunk, melynek minden képzési rendszernek meg kell felelnie. A jelenlegi törvénytervezet egy új koncepcióban, egy sokkal rugalmasabb, a várható kihívásoknak sokkal inkább megfelelő képzési rendszert szeretne megvalósítani.

Bódis József szerint azt mindenkinek át kell látnia, hogy egy olyan világban élünk, ahol föl kell készülni olyan dolgokra, amelyeket ma még nem is ismerünk.

„Egy nagyon jó alapképzés, aztán nagyon sok irányú ráképzés tudja ezt biztosítani. De nem csak programot raktunk össze, hanem egy nagyon komoly támogatást is, akár oktatók, akár hallgatók vonatkozásában.”

HírTV

x
Rendkívüli hír