2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Bódis József: Komoly eredmény, hogy fél év alatt hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre

Hír TV

2020. október 19., hétfő 20:01

Más világméretű kihívásokhoz hasonlóan a vírusválsággal való sikeres küzdelem kulcsa is az innováció. Velkovics Vilmos vendége a Magyarország élőben című műsorunkban Bódis József az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára volt.

 

Megkezdődött a Remdesivir hazai gyártása a Favipiravirból viszont már ipari mennyiségben állítunk elő - mondta felvezetőjében a műsorvezető. Arra a kérdésére, hogy milyen célok mentén gondolkodik a tárca Bódis József a következőket válaszolta: 

"Alapvetően egy nagy kihívás elé állított mindenkit a koronavírus. A tudományos közeg megindult az év elején, nagyon sok javaslattal éltek. Nagyjából 100-ból 20-at tekintettünk arra érdemesnek, hogy meginduljon a fejlesztő munka. Ebben a programban indult el a Remdesivir és a Favipiravir fejlesztése is. (…) Ez a munka sikerrel járt, ősszel már a klinikai kipróbálások is elindultak. Komoly eredmény, hogy durván fél év alatt használható és hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésünkre."

A WHO véleményéről is elmondta észrevételeit az államtitkár. (…) Ahogy fogalmazott, nincs gyógyszer, ami 100 százalékosan hatna. (…)

Összességében a jelenleg futó 20 projekt közül mindegyiket sikeresnek tartja, csak még nem mindegyik használható.

Bódis József kitért a Színház-és Filmművészeti Egyetem körüli történésekre is.(…) Ahogy fogalmazott a jelenlegi események nem szolgálják az egyetem érdekeit.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV