2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Benkő Péter: Én elhatároztam, hogy mint ember, mint férfi harcolni fogok ez ellen

Hír TV

2020. szeptember 16., szerda 19:57

Hetero, fehér és keresztény vagyok - jelentette ki Benkő Péter színművész, aki kiállt a művész-képzés valódi szabadságáért. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Benkő Péter, színművész volt a vendége.

Egy hét csúszással elkezdődött a tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.  A tanárok és a diákok egy része hetek óta tiltakozik az egyetem átalakítása ellen, ezért a hallgatók egy csoportja elfoglalta az épületet is. A hétfői sajtótájékoztatón az intézmény rektorhelyettese azonban bejelentette: rendkívüli oktatási rendben kezdik meg ezt a tanévet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig közölte: az egyetem átalakítása a törvények betartásával történt meg.

"Kísérleti tanköztársaságot építünk, amelynek tevékenységébe ugyanúgy beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektálódó akciók"

- mondta Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese.

Nyílt levélben írta meg a véleményét az álláspontjáról az SZFE függetlenségét tekintve, mi az Ön pozíciója ebben a vitában? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Hogy mi a pozícióm? Ezt nem tudom én eldönteni, talán azt tudom elmondani, hogy miért írtam egyáltalán (…), mint embert olyan mélységesen felháborított mikor elkezdtek lámpavassal fenyegetni, meg egzisztenciálisan tönkretenni a Vidnyánszkyt, de ami nagyon betette nekem, az ez a fehér hetero és keresztény katyvasz. Én elhatároztam, hogy mint ember, mint férfi harcolni fogok ez ellen. Nem akarok barikádra menni mert 73 éves vagyok.

- mondta Benkő Péter, színművész.

 

Hír TV