2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Bakondi György: Többfajta összefüggés is felismerhető a járvány és a migráció között

Hír TV

2020. június 29., hétfő 20:22

A magyar kormány szerint miközben a koronavírus járvány miatt milliók veszítették el a munkájukat Európában Brüsszel újra a migráció legalizálására készül. Az illegális bevándorlók számára továbbra is népszerű úti cél az Európai Unió, csak Magyarország déli határszakaszán több, mint 13.000 akartak bejutni az elmúlt fél évben. A rendőrök január óta 161 embercsempészt kapcsoltak le, ami már most több, mint tavaly egész évben. A görög-török határon is egyre feszültebb a helyzet és Olaszországban is egyre növekszik az Afrika felől érkező migránsok száma. A részletekről Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Főleg a Balkán irányában és Olaszország felé van járványügyi szigorítás, mennyire szoros most a migráció és a járvány közötti összefüggés és ennek kockázata? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Többfajta összefüggés is felismerhető a járvány és a migráció között, az egyik nagyon kézenfekvő, az érkezők között hány fertőzött van. Többször hangsúlyoztuk, hogy az érkezők egy részének az adatai ismertek, mert ők kerülnek regisztrációra, de viszonylag magas azoknak a migránsoknak a száma, akik úgy jutnak be mondjuk Görögországba, hogy elkerülik a hatósággal való találkozást. Nekünk adataink arról vannak, hogy a szigeteken vagy a görög táborokban hány fertőzött vagy hány fertőzés gyanús embert tartanak karanténban, de hány fertőzött lehetett azok közül, akik nem találkoztak a hatóságokkal azt senki nem tudja. A másik nagyon érdekes összefüggés az az, hogy akik Afrika és Ázsia egyes részeiből érkeznek azok nagyon gyakran az ottani koronavírus járvány különféle hatásai elől is menekülnek el vagy próbálnak a jobb élet reményében Európába jutni, hiszen ott az egészségügyi ellátás elmaradottabb és ahogy Európában százezrek veszítették el a munkahelyüket ott is magas ezeknek a száma és ez szintén a megélhetési migrációt ösztönzi. Számos összefüggés van, de mindegyik összefügg a migrációval és ezáltal a belső biztonsággal

-          mondta Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadója.

Hír TV