2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

A fogyasztás és a beruházások növelésére ösztönöz a jegybank alelnöke

2020. június 5., péntek 20:03

A Növekedési hitelprogram hajrá gyakorlatilag teljesen szabadfelhasználású hitel a kis- és középvállalati körnek, hiszen nem csak beruházásokra lehet felhasználni, hanem a bérek kifizetésére, vagy készletgazdálkodásra is – hívta fel rá a figyelmet Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyarország élőben című műsorunk keddi adásában. A jegybank mintegy ezermilliárd forintot szeretne kihelyezni. Az alelnök közlése szerint a lakosságot érintő hiteltörlesztési moratórium jó lehetőséget kínál arra, hogy az ügyfelek növeljék fogyasztásaikat és beruházásaikat, amivel tudják segíteni a kkv-szektort is.

Május során több, mint ötszáz hitel ment ki 40 milliárd forint értékben Patai Mihály közlése szerint.

Az MNB alelnöke úgy fogalmazott ez a hitel gyakorlatilag egy szabad kártya mindenkinek, aki növekedni akar. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani helyzetben „felpörögjön” a fogyasztás és a beruházások.

A hajrá hitel arra ösztönöz minden kis- és középvállalkozót, hogy lépjen. A nemzeti bank gyakorlatilag ingyen adja a kereskedelmi bankszektornak a hiteleket és megköveteli, hogy azok nagyon olcsón adják az ügyfeleknek

– tette hozzá.

A lakosságot érintő intézkedések kapcsán Patai Mihály emlékeztetett, a kormány a világon elsőként vezette be a hitelmoratóriumot, aminek a legfontosabb célja, hogy vásárlóerőt hagy a gazdaságban.

Az MNB számításai szerint mintegy 2000 milliárd forint vásárlóerő marad a magyar gazdaságban azzal, hogy az ügyfél nem hitelt törleszt

– mutatott rá Patai Mihály.

A jegybak alelnöke a jelenlegi helyzetben arra buzdított mindenkit, hogy lehetőségei szerint fogyasszon és beruházzon minél többet.

Teljes beszélgetés:

HírTV