2022. 07. 03. Vasárnap Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Kultúra

Ukrajna nem rendezheti meg a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt - jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

Az EBU - mint közölte - az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt "alaposan" megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna "nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat".

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a "szívből jövő együttműködést" és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok "szomorúságát és csalódottságát", és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon - közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen "lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása".

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére, és további tárgyalásokat sürgetett. "Ukrajna nem ért egyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntésével, kérjük annak megváltoztatását, mert úgy hisszük, hogy be tudjuk tartani minden vállalt kötelezettségünket" - hangoztatta Olekszandr Tkacsenko. A miniszter szerint országa "eddig teljesített minden feltételt", és "a biztonsági előírásokat illetően garanciákat adott a rendezéssel kapcsolatban".

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg május 15-én az olaszországi Torinóban tartott idei európai dalversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tovább tombol a kánikula

Az országos tiszti-főorvos hétfő éjfélig meghosszabbította a már egy hete tartó legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!