2020. július 2.,
csütörtök, Ottó napja

Újrakezdési alappal támogatná Firenze a fenntartható turizmust és a kultúrát

MTI

2020. június 2., kedd 22:43

Olaszország-szerte megnyílnak a kulturális intézmények, Firenze, amelynek híres múzeumai is újra látogathatók, nemzetközi kampányt indított egy olyan újrakezdési alap létrehozására, amely támogatná a városban a fenntartható turizmust és a kultúrát a koronavírus-járvány után.

"A világ sok tájáról érdeklődnek a kezdeményezés iránt" - mondta el Dario Nardella firenzei polgármester kedden, a Galleria dell'Accademiának, a város harmadik legnagyobb múzeumának megnyitásával kapcsolatos sajtóbeszélgetésen.

"Természetesen nem Firenze az egyetlen nagyváros, amely nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány okozta váláság miatt. Ugyanakkor Firenze az emberiség egy értékes örökségének helyszíne, olyan ékszer, amely mindenkié" - mondta.

A segélyalap létrehozásának ötletét egy hasonló kezdeményezés szülte, amelyet Firenze 1966-ban indított el, miután a város hatalmas károkat szenvedett egy árvíz miatt.

Nardella világkörüli úton akarja összegyűjteni a nemzetközi adományokat. Utazása Kínában kezdődik, majd érinti New Yorkot, Los Angelest, Japánt, Hongkongot, Tajvant, Indiát, Londont, Berlint és Párizst. A Morgan Stanley befektetési bank és néhány orosz vállalkozó már elküldte hozzájárulását az alaphoz.

Firenzében a járvány után a többi nagy múzeum is egymás után nyitja meg kapuit, szerdától az Uffizi galéria is újra látogatható.

Olaszországban június 15-től nyithatnak ki a színházak és mozik. A június 2-i nemzeti ünnep, a köztársaság napja alkalmából azonban Velencében máris megnyitották a város világhírű operaházát, a Teatro La Fenicét, amely februárban zárt be.

Több száz látogató kereste fel kedden az operát, szigorúan betartva a járvány miatti elővigyázatossági szabályokat. Az opera honlapja szerint szerdától június végéig jelentős árengedménnyel lehet látogatni az intézményt. Arról azonban nem tájékoztattak, hogy mikor kezdődnek újra az előadások.

MTI