2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kultúra

Több száz nehéz sorsú gyermeket patronál a pásztói színház művésze

A művészet mellett szeretetet és önbizalmat ad az államilag gondozott gyermekeknek Czikora István László, aki évek óta szívén viseli a sorsukat. Ő maga is hasonló körülmények között nevelkedett, de bebizonyította, hogy van remény a jobb életre.

  • Több száz nehéz sorsú gyermeket patronál a pásztói színház művésze

Államilag gondozott, nehéz sorsú gyermekeken segít a Balassi Bálint Színház és az Operettszínház művésze, Czikora István László. Portálunknak elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémiánál nyert ösztöndíjat, amely során elkezdhetett állami gondozott gyermekekkel foglalkozni. Zeneterápiával és színháztechnikai eszközök alkalmazásával igyekezett minél inkább beintegrálni őket a társadalomba. 

– A Vas megyei Gencsapáti Gyermekotthonban kezdtem a gyerekekkel ezt a hároméves tevékenységet, amely során különféle gyakorlatok segítségével szerezhettek nagyobb önbizalmat a gyerekek. A foglalkozások során rengeteg szeretetet is adunk egymásnak. Mivel én magam szintén állami gondozottként nőttem fel, ezért úgy éreztem, hogy tennem kell valamit a velem hasonló sorsú fiatalokért, hogy jobbá válhasson az életük – fogalmazott Czikora László.

Hozzátette: időnként öngyógyítás és önismereti tréning is számára a gyerekekkel való foglalkozás, amelynek során igyekszik példát mutatni. Mint mondta, fontos, hogy az apróságok tudják, van kiút, és motiváltnak kell lenni például a tanulás terén. Így a későbbiekben könnyebben el tudnak majd helyezkedni a munka világában.

László a saját élményeivel, videókkal és sok egyéb módon segíti a gyermekeket. Egyebek mellett színházba is ellátogatnak időközönként, hiszen fontos, hogy a társadalom más rétegeivel is találkozzanak a gondozottak. Ezen túlmenően László sok tábort is szervezett már, amelyek mindig nagyon jó hatással bírtak a fiatalokra. Itt ugyanis lehetőségük van olyan gyermekekkel találkozni, akiknek van családjuk. Ez pedig mindenki számára nagyon hasznos, hiszen a család fogalma mindkét fél számára mást jelent.

– Jelenleg összesen nyolc tagozatom van Vas és Pest megyében, de ezt országos szinten szeretném bővíteni, mert óriási igény mutatkozik az ilyen jellegű programokra. A gyermekotthonban lévőknek 6–24 éves korig szól a program. Eleinte sokan félnek, később azonban megnyílnak és megszeretik a foglalkozásokat, amelyek heti rendszerességgel zajlanak. A zene, a képzőművészet és a tánc nagy szerepet kap, de mentálhigiénés szakemberek is dolgoznak – hangsúlyozta az operaénekes.

Czikora László arra is kitért, hogy a gyermekek nem csak azért vesznek részt a foglalkozásokon, hogy új dolgokat tanuljanak. Elképesztő szeretetet is adnak egymásnak, megtanulnak csapatban játszani, türelmesebbé válnak, de a csúnya beszédről és az agresszióról is leszoknak.

A pásztói színház művészének célja, hogy lebontsa azt a falat, amelyet a társadalom felépített az államilag gondozottak köré. Saját meglátása szerint ugyanis nincs rossz gyermek. A jövőben továbbra is szeretne az apróságokkal foglalkozni. Nemrég egyébként a Balassi Bálint Színház művészei, Fejes Katica, Katona Attila és Czikora László nagy sikerű interaktív előadást tartottak államilag gondozott gyermekeknek.

Pásztón szintén szeretnének a hátrányos sorsú csemetéknek hasonló foglalkozásokat és interaktív előadásokat szervezni, hiszen ahogy az ország egész területét, úgy Nógrád megyét is érinti a téma.

 

 

Czikora István László a Pécsi Tudományegyetem klasszikus ének előadóművész szakirányán végzett 2014-ben. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a Szegedi Tudományegyetemen folytatta. 2016-ban szerzett operaénekesi diplomát, majd az okleveles énekművész-tanár szakot is elvégezte. Jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. Pályafutása során számos elismeréssel díjazták tehetségét, 2011-ben megnyerte a nemzetközi Liszt Dalversenyt, 2012-ben a Simándy József Nemzetközi Énekverseny döntőjébe jutott, 2014-ben, Eszéken a Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen II. helyezést ért el, 2018-ban pedig megkapta a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját. Széles repertoárján jelen van a dal, az opera, az oratórium, az operett és a musical műfaja is. Jelenleg a Budapesti Operettszínház vendégművésze, és tagja a pásztói Balassi Bálint Színháznak.

 

Nagy Orsolya

Nool.hu 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!