2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Kultúra

Több mint negyvenezren látogatták meg a Közlekedési Múzeum különleges járműveit bemutató időszaki kiállítását

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy sikerrel zárult vasárnap a Közlekedési Múzeum május végén nyitott időszaki kiállítása az egykori Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. Az idei tárlatokon a múzeum gyűjteményének olyan különleges darabjait is meg lehetett nézni, mint egy 1926-os Ford T-modell vagy a „Szellem” becenevű gőzmozdony. A múzeum leendő helyszíne már most a legnépszerűbb családi programok és kiállítási helyszínek közé emelkedett.

  • Több mint negyvenezren látogatták meg a Közlekedési Múzeum különleges járműveit bemutató időszaki kiállítását

A Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában először tavaly nyáron láthatta a nagyközönség a Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik elnevezésű időszaki kiállítást, amely a helyszín történetét és olyan legendás mozdonyokat mutatott be, mint például a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.

A tárlat idén május végén frissített tartalommal, immár különleges autókat, buszokat és más „gumikerekű” járműveket is bemutatva nyílt meg. A kormány támogatásának köszönhetően története legnagyobb gyűjteményfejlesztési programját hajtja végre az intézmény. Az ennek keretében beszerzett járművek közül többet is kiállítottak, mint például egy 1926-ból származó Ford T-modellt vagy egy nemrég restaurált faros Ikarust. Az új járművek megjelenése segítette a múzeum háttérmunkájának bemutatását is: a gyűjteményezés és a restaurálás műhelytitkaiba is betekintést nyerhettek a látogatók. A kiállítás tartalmát tovább színesítette a Meg nem épült Budapest című időszaki tárlat is, amely a főváros elmúlt száz évének közlekedési vízióit mutatta be.

A Dízelcsarnokban népszerű programok is helyet kaptak: júniusban a Múzeumok Éjszakája keretében várták esti programok az érdeklődőket, júliusban veterán autók érkeztek, augusztusban Ikarus-találkozót tartottak, szeptemberben pedig az Egyszülős Központtal közös fesztivált rendeztek. A kiállítás ideje alatt rendszeresen egyedi múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, különleges interaktív tárlatvezetésekkel és hajtányozással is várták a látogatókat.

A nagy sikerre való tekintettel az eredeti, szeptember 30-i zárás helyett vasárnapig tartott nyitva a tárlat az érdeklődők előtt. A záróhétvégén tematikus családi tárlatvezetések mutatták be a múzeum működését és a gyűjtemény különleges darabjait, emellett a látogatók LEGO vasúti terepasztalokat is kipróbálhattak. Az időszaki tárlatot 2022-ben több mint negyvenezer látogató tekintette meg.

A kiállítás létrehozását támogatták: Market Építő Zrt., Homlok Építő Zrt., Vasútvill Kft., BKV Zrt., Budapest Airport, Ring Mérnöki Iroda Kft., Stadler Trains Magyarország Kft., Thales Rail Signalling Solutions Kft

Közlekedési Múzeum Sajtó

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!