2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kultúra

Telt ház a 12. Nemzeti Vágtán

Ezekben a percekben ért véget a 12. Nemzeti Vágta. Délelőtt az egyes versenyszámok középfutamait tartották, délután pedig a döntők zajlottak. A versenyt és a hozzá kapcsolódó eseményeket sokan választották vasárnapi programnak a mai nyárias időben.

  • Telt ház a 12. Nemzeti Vágtán

Nem volt nehéz huszárokba botlani vasárnap a Hősök tere környékén. A nemzeti vágta második napján sok hagyományőrző is megjelent. A jó időben sokan választották a vágta programjait. Volt, aki csak körbenézett a nyüzsgésben.

Az előfutamok után magasugró versenyt rendeztek. Az indulóknak a 210 cm-es rekordot nem sikerült megdönteniük. A futamok között látványos bemutatókkal szórakoztatták a több tízezres közönséget a Hősök terén.

"Speciális, ovális alakú pályánk van, egy forgószínpad, tehát azokat a produkciókat lehet idehozni, ami gyors és látható és ez a pálya kedvez neki, és természetesen egy ilyen gyönyörű helyre próbáltuk Magyarország legszínvonalasabb produkcióit idehozni, amit be lehet mutatni, amit élvezhet a közönség."

- mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója.

Kassai Lajos lovasíjászai az ősi magyar harcmodorból adtak ízelítőt a pályán.

A hagyományőrző huszárok az 1848-as viseletet, fegyvereket, és persze lovaglótudásukat mutatták be. A készenléti rendőrség lovasrendőrei pedig azt, hogy lovakra a mai napig szükség van.

A Győri Ördöglovasoktól pedig megtudhattuk, hogy a lovat nem csak a nyeregben lehet megülni. Hanem oldalt kapaszkodva, hanyatt fekve vagy éppen állva is. A legnagyobb tapsot a csapat legfiatalabb tagja, a 9 éves Dalma kapta, aki póniján ugyanazokat a trükköket mutatta be, mint a felnőttek.

A 12. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén rendezték, ahol Nagy Arnold Baja, Kaposvár, Kecskemét és Zirc lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán.

A 2019 leggyorsabb lovasa címet elnyerő temerini versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Fantázia hátára győzelmi takarót terítettek.

A döntőben másodikként befutó Németh János, Baja lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Somogyi József, Kaposvár versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Kecskemét és Zirc lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

Délután megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, amelynek győztese az Egyesült Királyság lovasa, Liana Nicholas lett. Másodikként Csehország, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Szerbia, Törökország és Suriname versenyzője végzett.

A nemzetközi futamon 12 ország versenyzett, a döntőbe jutottakon kívül Magyarország, Mongólia, Románia, Kína, Szlovénia és Szlovákia lovasa. A lovasok nem saját, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon.

A kishuszár vágtán idén Vörös Tamara, Csetény lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű pónilován.

A remek időjárásnak köszönhetően több ezren követték figyelemmel a vágta programjait a kétnapos rendezvény alatt. Az Andrássy úton felállított Vágta Korzóra, a részt vevő települések ételeit és italait bemutató vásárra is rengetegen voltak kíváncsiak. A döntőt és az eseménysorozat több programját a közmédia is közvetítette.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!