2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Szegeden mutatják be a ruhát, melyben Sisit meggyilkolták

Szegeden lesz látható az a ruhaderék, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor Genfben meggyilkolták. A kultikus ruha napok óta a Móra Ferenc Múzeum egyik kiállítótermében pihen, hogy hozzászokjon a klimatikus viszonyokhoz. A Sisi-kiállítás az idei Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit, ahol ezt a tárgyat is bemutatják. A ruhaderék sajtónyilvános bemutatását június 15-én, kedden 14 órakor tartják a Móra Ferenc Múzeumban.

  • Szegeden mutatják be a ruhát, melyben Sisit meggyilkolták

Újabb szakaszába lép a szegedi Sisi-kiállítás építése. A múlt héten megérkezett a tárlat kollekciója a Móra Ferenc Múzeumba, melynek része az az eredeti ruhaderék (azaz ruha felsőrész) is, melyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor meggyilkolták. A ruhadarabot napokon keresztül „pihentették”, hogy hozzá tudjon szokni az új környezet klimatikai viszonyaihoz, hamarosan kicsomagolják, majd el fogják helyezni a kiállítótérben.

Erzsébet királynét 1898-ban, Genfben gyilkolta meg egy olasz anarchista, Luigi Lucheni. Sisi a Genfi-tó partján sétált a kikötő felé magyar udvarhölgyével, amikor a férfi fellökte és szívtájékon szúrta egy élesre hegyezett reszelővel. A sérülést azonban nem vették észre azonnal: már a fedélzeten voltak, amikor a királyné rosszul lett. Kíséretében akkor tudatosult, mekkora a baj, amikor kibontották a fűzőjét és meglátták a sérülést. A hajót azonnal visszafordították a kikötőbe és Erzsébetet visszavitték a szállodába, azonban életét már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint utolsó mondata magyarul hangzott el, melyet udvarhölgyéhez intézett: „Mi történik velem?”

Ennek a drámai eseménynek a mementója ez a ruhaderék, melyet a Móra Ferenc Múzeum Sisi-kiállításán fognak bemutatni. A tárlatot az idei Múzeumok Éjszakáján, június 26-án nyitják meg.

A kiállítás a Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata.

Az ikonikus ruhaderekat június 15-én, kedden 14 órakor mutatják be a sajtónak a Móra Ferenc Múzeumban.

 

Móra Ferenc Múzeum

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!