2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Szarvas József: Nem befolyásolt senki, hogy mit és hogyan tanítsak az egyetemen

Senki sem próbálta befolyásolni, hogy mit és hogyan tanítson majd a diákoknak a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) – jelentette ki a Karc Fm rádió Álláspont című műsorában Szarvas József, Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE új tanára. Közölte: a leendő kollégái is úgy tartják, hogy semmilyen külső befolyás, vagy befolyásolási kísérlet nem lesz az egyetemen.

  • Szarvas József: Nem befolyásolt senki, hogy mit és hogyan tanítsak az egyetemen

A Nemzeti Színház tagja szerint az nem baj, hogy Vidnyánszky Attila más gondolatvilágot, új megközelítési formát is szeretne beemelni a színház- és filmművészet oktatásába. Sőt, éppen természetes igénye kell, hogy legyen az újítás egy lázadás csíráját mindig magában hordozó fiatalnak. – Nekünk pedig szolgálni kellene, hogy az eddigi szellemiség megmaradása mellett ajánljunk fel más alternatívát is a diákoknak, nem pedig fellépni ellene – fogalmazott az érdemes művész.

Az SZFE új osztályvezető tanára a Karc Fm vasárnap reggeli műsorában elmondta:

sem dicséret, sem dorgálás nem ért a kollégái részéről, amikor elvállalta a feladatot. A szakma felől semmilyen atrocitás nem érte, és szerinte nem is fogja érni.

A színművész úgy gondolja, hogy az egyetemi átalakításnak már meg kellett volna történnie 10-20, sőt, 30-40 évvel ezelőtt. Most azonban, amikor ez a folyamat elkezdődött, kiderült, hogy egy ketyegő bomba fölött ülnek. Ezért hirtelen egy szakmai ügyből országos ügy lett, demonstrációkkal, tüntetésekkel.

– Biztos, hogy az egymásnak feszülő, két oldalon lévő értelmes emberek tudták, hogy vannak problémák, de mégsem beszéltünk erről. Azzal például mindenki tisztában volt, hogy az Ódry Színpadot, a kollégiumunkat, a vetítőinket kinőttük és hogy új campus is kellene. Azt viszont nem tudtuk, hogy ekkora paláver lesz, ha valaki azt szeretné, új gondolat is kerüljön be az egyetemre

– fejtette ki Szarvas József a Karc Fm-nek adott interjúban.

Segíteni kell a fiatalokat, hogy szabadon kifejthessék a véleményüket és kibontakoztassák a tehetségüket – árulta el a színész a pedagógiai elképzeléseiről. - Nagyon fontos számomra a személyiség megismerése, kibontása és munkába állítása. A diákok előtt is egy új karakter, egy más személyiség fog állni tanárként, és azonnal meg kell teremtenünk majd a bizalom légkörét. Ez ugyanis nagymértékben sérült, pedig a mi szakmánk bizalom nélkül elképzelhetetlen. Tisztességes közösségekre van szükség, ahol összeadódik mindenki tehetsége. Felelősségemnek érzem, hogy vonzóvá tegyem a színészi hivatást, és ez által a nemzeti kultúránk képviseletét – fűzte hozzá.

A teljes interjú  meghallgatható itt: https://karcfm.hu/archiv/allaspont-2021-01-31-0700-0800-2/

Karc Fm

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!