2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Számos érmet nyertek a Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzése, a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen.

  • Számos érmet nyertek a Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

A május 15. és 21. között 30. alkalommal megrendezett Citta di Spoleto Nemzetközi Táncverseny zsűrijében olasz, ausztrál, dél-koreai, ukrán és német balettművészek, balettmesterek és koreográfusok mellett Julio Bocca, az American Ballet Theater egykori sztárja is helyet foglalt - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az Operaház.

Közleményük szerint a 9-11 éves kategóriában Bonecz Franciska Yuki és Jászovics Mira 3. évfolyamos növendékek megosztott első helyet értek el a Paquita, a Don Quijote és A rosszul őrzött lány egy-egy variációjával, míg Pollák Julianna Éva 2. évfolyamos növendék bronzérmet szerzett a Hagymácska és az Anjuta című balettek részleteivel.

A 12-14 éves kategóriában Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék nyert ezüstérmet A hattyúk tava orosz táncával és a Párizs lángjaiból Lully gavotte-jával.

A 15-18 éves kategóriában a 6. évfolyamos növendékek közül Porkoláb Cecília arany-, Strbka Zsófia pedig ezüstérmet szerzett, előbbi Paquita- és Púpos lovacska-variációt, valamint A hattyúk tavából Odette variációját mutatta be, míg utóbbi Csipkerózsika- és Talizmán-variációval, valamint A hattyúk tava pas de trois részletével vett részt a versenyen.

Az intézet növendékeit a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének korábbi művészei, Radina Dace, az MNBI művészeti vezetője, valamint Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics balettmesterek készítették fel.

A közlemény felidézte, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számos rangos elismerést szereztek az elmúlt hónapokban. Februárban a 19. alkalommal megrendezett berlini Táncolimpián két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet hoztak el klasszikus balett kategóriában, márciusban a hollandiai AmsterDans nemzetközi versenyen újabb aranyérmet nyertek, áprilisban pedig az olaszországi Leccében megtartott Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc-versenyen három kategóriában öt arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet, valamint a legjobb iskola díját is kiérdemelték.

Jövő héten a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen Ruip Katica képviseli az intézetet, egyedüliként a közép-európai régióból - áll az Operaház közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!