2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Soltész: A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz

Az értékek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Fejér megyei Pázmándon.

  • Soltész: A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz

Soltész Miklós a kormánytámogatással megújult a római katolikus templomban úgy fogalmazott: "A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz."

Az államtitkár a szentmisét követő beszédében azt emelte ki, hogy a katolikus egyház kétezer éve "kősziklán áll" és a szeretetre, békességre törekszik, ezt közvetíti minden korban a kultúra, a művészetek és az építészet által.

Mégis a keresztényekre mindig az üldöztetés és pusztítás vár, elég csak a török időkre vagy a kommunizmus évtizedeire gondolni - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, a kormány 16,5 millió forintot biztosított "a siralmas állapotba került, statikailag megrogyott épület" szerkezeti és külső megújításához, amihez a Székesfehérvári Egyházmegye és a hívek kisebb és nagyobb adományokkal is hozzájárultak.

Soltész Miklós örömét fejezte ki, hogy a pázmándiak egy megújult templomot hagyhatnak örökül a gyermekeiknek, akik - mint mondta - tovább fogják vinni a keresztény hitet a településen. Megjegyezte: a templom belsejét látva akad még teendő, azt is meg kell szépíteni.

Tallér Krisztián plébános a mise után újságíróknak elmondta, hogy a Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása templomot a török kiűzése után, a 18. század elején a jezsuiták építették. A torony vélhetően ennél jóval idősebb. Az 1990-es években a tetőzet újult meg, azon kívül más felújítás nem történt, ezért is voltak komoly statikai problémák.

Jelezte, hogy a felújítási munkálatokat több ütemben végezték: elsőként az templomépület szétnyíló födémjét betonkoszorúval erősítették meg, utána a harangtornyot is megerősítették, majd a homlokzat és a torony külseje újult meg.

Elmondta: a felújítás 35-40 millió forintba került.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!