2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kultúra

Soltész: a nemzetiségi törvény módosítása mutatja a bizalmat a nemzetiségek felé

A nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítása mutatja a bizalmat a tizenhárom magyarországi nemzetiség felé - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

  • Soltész: a nemzetiségi törvény módosítása mutatja a bizalmat a nemzetiségek felé

A nemzetiségek jogairól szóló törvény - több mint egy éven keresztül előkészített - módosításának beterjesztője a nemzetiségek közössége volt. Ez mutatja a bizalmat és a jó együttműködést, párbeszédet a kormány és a nemzetiségek között - jelentette ki Soltész Miklós.

Hangsúlyozta: az is mutatja a kormány bizalmát, hogy a nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézményeket a tulajdonukba adják.

A nap folyamán elfogadott módosítások közül az államtitkár az "etnobiznisz" visszaszorítását emelte ki, és azt mondta: akik harminc év alatt nem találták meg a nemzetiségi gyökereiket, azok ne akarják mindenféle trükkökkel megbontani egy-egy nemzetiségi közösség mindennapjait.

Az államtitkár kitért arra, hogy a sarkalatos törvény módosítását az Országgyűlés több mint négyötöde szavazta meg, a DK-s képviselők tartózkodtak.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke azt mondta, számukra ez a törvény egy kicsit olyan, mint az országnak az alaptörvény.

A módosítások közül - amelyek mintegy ötven paragrafust érintenek - kiemelte, most sikerült megoldani azt a 25 éves problémát, hogy a nemzetiségi önkormányzatok egyetértési és véleményezési joga nem volt egyértelműen és világosan szabályozva.

Ritter Imre közölte, elsősorban a kisebb nemzetiségek szempontjából fontos változás, hogy a nemzetiségi kiegészítő óvodai nevelés lehetősége és definíciója mind a köznevelési, mind a nemzetiségi törvénybe bekerült.

Fontos továbbá, hogy bírósági eljárások és nagyon komoly viták után végre egyértelműen szabályozza a törvény, hogy az alapfokú művészeti tevékenység nemzetiségi tevékenység, és ennek megfelelően normatívát és támogatást kell biztosítani a nemzetiségi intézmények által végzett ilyen tevékenységre - mondta.

Soltész: megötszöröződött a nemzetiségek támogatása az elmúlt 10 évben

Az elmúlt tíz évben a kormány sokat tett a nemzetiségek megmaradásáért, például megötszöröződött a támogatásuk - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorban a nemzetiségek jogairól szóló törvény elfogadásáról beszéltek, amelynek egyik célja az "etnobiznisz" visszaszorítása.

Erről az államtitkár elmondta, azt tapasztalták, hogy vannak olyanok, akik "megérzik a pénz szagát", és próbálnak bizonyos nemzetiségi közösségek közelébe kerülni anélkül, hogy egyébként ezek közé tartoznának.

A sarkalatos törvény keddi módosításai közül kiemelte, hogy a nemzetiségi diákok olyan iskolákban tanulhatnak, amelyek nemzetiségi tulajdonban vannak.

Soltész Miklós azt mondta, a magyarországi nemzetiségek helyzete jó hatást gyakorol a külkapcsolatokra is: az elmúlt tíz évben egyre jobb lett a viszony Horvátországgal, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, és nem mondanak le arról, hogy Ukrajnában és Romániában is meghozzák a kedvet a "magyarok iránti tisztelethez".

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!