2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023 15:30

Kultúra

Semjén: A természeti környezet védelme és az épített örökség megóvása elsőrendű kötelezettség

A teremtett világunk természeti környezetének védelme, épített örökségünk megóvása elsőrendű kötelezettségünk, amiben az állam, a természetvédő szervezetek, az örökségvédelmi szakemberek és az egyházak együttműködésére van szükség - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Jósvafőn, a kipusztulással veszélyeztetett denevérfajok megőrzését szolgáló KEHOP-fejlesztés zárórendezvényén.

  • Semjén: A természeti környezet védelme és az épített örökség megóvása elsőrendű kötelezettség

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a projekt keretében denevérvédelmi célú intézkedéseket hajtottak végre, például úgy újítottak fel templomokat, hogy közben megóvták a denevérfajok élőhelyeit.

Azt írták, Semjén Zsolt a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a denevérkolóniák védelme is közös ügyünk és felelősségünk. Kiemelte: példás együttműködés alakult ki az állam, a szakminisztérium, a nemzeti park igazgatóságok, a szakemberek, természetvédő szervezetek, az örökségvédelem és az egyházak között.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott arra is, sok esetben ellentétes érdekeket kellett feloldani, hogy megvédjék az értékes örökséget, valamint a denevérek élőhelyeit.

Ez a program is bizonyítja, hogy eredményre vezetett a közös munka, hiszen a felújított templomok esetében a tetőzetük, tornyaik megfelelő kialakításával érvényesült az itt élő denevérkolóniák élőhelyeinek védelme - fogalmazott.

Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a természetvédelmi és az örökségvédelmi szervezetek, a katolikus, görögkatolikus, valamint a református egyház felé, hogy "a sikeres együttműködési program eredményeként - a megőrzött természeti értékeinkkel - gazdagodik a nemzet, és végső soron az egész emberiség".

A minisztérium közlése szerint a denevérfajok élőhelyének megőrzését szolgáló fejlesztésre 172 millió forintot fordított az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen arról beszélt, országos szinten is példaértékű a természetvédelmi és egyházi szervezetek élővilágvédelmi célú összefogása, hiszen több mint 30 együttműködési megállapodás jött létre a római és görögkatolikus egyházzal, illetve a környékbeli református gyülekezetekkel.

Hozzátette, 38 milliárd forint értékben zajlottak fejlesztések a KEHOP keretében az elmúlt uniós finanszírozási ciklusban, így 10 nemzeti park igazgatóság 92 projekt segítségével, együttesen 130 ezer hektáron javította a természeti környezet állapotát Magyarországon.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy hosszú évek óta zajlik eredményes együttműködés számos természetvédelmi ügyben az agrártárca és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes között.

Példaként említette, hogy a vadászati területek kijelölésénél figyelembe vették a nemzeti parki igazgatóságok szakmai szempontjait, emellett közös munka folyt ragadozómadár-védelmi kérdésekben, a vízivadvédelem területén vagy éppen túzokvédelmi intézkedések során, melynek keretében az áramszolgáltatók földkábellel váltják ki a légvezetékeket, ezzel is megóvva a fokozottan védett faj élőhelyét.

A közlemény szerint a most zárult projekt keretében hat helyszínen zajlottak denevérvédelmi célú intézkedések az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Egyebek mellett kiemelkedően fontos denevérszállások fenntartása és fejlesztése történt meg, az intézkedésekkel több visszaszorulóban lévő denevérfaj életfeltételét sikerült hosszú távon biztosítani.

Magyarországon 28 denevérfaj él, többsége természetmegőrzési szempontból kifejezetten veszélyeztetett - írták.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!