2021. április 22.,
csütörtök, Csilla, Noémi napja

Régi-új igazgató az egri színház élén

Hír TV

2020. november 12., csütörtök 15:20

Visszavonulót fújt Eger polgármestere a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának kinevezése ügyében.

Korábban az ellenzéki városvezetés az erre kijelölt szakmai zsűri döntésével szemben nem a korábbi direktort, hanem Szőcs Artúr miskolci rendezőt választotta a teátrum élére. Ezzel azonban megszegték az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződést, emiatt pedig mintegy 600 millió forint állami támogatást kellett volna visszafizetnie a városnak.

Szőcs Artúrt, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjét választották a legutóbbi közgyűlésen az egri Gárdonyi Géza Színház élére. Ezzel a baloldali városvezetés megszegte a kormánnyal kötött finanszírozási szerződést, mert nem a szakmai zsűri által nagy többséggel támogatott jelöltet, Blaskó Balázst nevezte ki direktornak. Az egri városvezetés azzal indokolta a döntést, hogy a szakmai grémium a pandémiára hivatkozva választotta újra a jelenlegi direktort.

A Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban ragaszkodott a szerződésben leírtakhoz, és kimondta, hogy egyéb esetben nemcsak a színház jövő évi állami támogatását, hanem az erre az évre kapott összeget is vissza kell fizetni. A mintegy 600 millió forintot Eger városa

nem tudja kigazdálkodni, így Mirkóczki Ádám visszavonva korábbi döntését és Blaskó Balázst nevezte ki direktornak.

Oroján Sándor emlékeztetett- a Senator-Ház eladása után ez a második olyan szimbolikus ügy, amelyet nem tudott a baloldali polgármester véghezvinni. A Kis-Dobó téri ikonikus épületet ugyanis Mirkóczki Ádám korábbi szándékával ellentétben mégsem értékesítik.

Hír TV

x
Rendkívüli hír