2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Kultúra

Petőfi-versek ihlette túrákat szerveznek Bács-Kiskun megyében

Petőfi-versek ihlette tematikus túrákat szervez a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága egyebek mellett Bugacon, Izsákon és Kiskőrösön - közölték a szervezők az MTI-vel.

  • Petőfi-versek ihlette túrákat szerveznek Bács-Kiskun megyében

A tájékoztatás szerint a Petőfi nyomában elnevezésű 15 tematikus kiránduláson a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival.

A Kiskunsági Nemzeti Park törzsterülete a Kiskunságnak, amely még hiteles képet ad arról a 19. századi tájról, amelyet Petőfi Sándor is megírt a verseiben. A Duna-Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. A költő ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben, szinte túlfűtött szeretettel - idézi a közlemény Tóth Endrét, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referensét.

Mint írják, a kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét mutatja meg. A túraútvonalak között a költemények helyszínei szerepelnek, például Kiskőrös, Bugac vagy éppen Izsák.

A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett különleges kirándulásokra a túravezetők versekkel is készülnek.

Az Alföld nemcsak természeti gazdagságban, hanem kulturális értékekben is bővelkedik - emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy az eddigi túrák során már megemlékeztek a szegfűvirágzás ünnepéről, a lappantyúk éjszakájáról, jártak a pásztorok és betyárok nyomában, de a szeptember és az október is tartogat még érdekes túrákat.

Őszi kikerics túrát szerveznek szeptember 17-én a kiskőrösi Turjánosban, Szent Mihály-napi túrát szeptember 24-én Bugacon, őszi portyát október 8-án a lakiteleki Kis-réten és természetismereti túrát madármegfigyeléssel a gátéri Fehér-tónál október 15-én.

A Petőfi-emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információk a www.knp.hu/programok oldalon olvashatók, a költőhöz kapcsolódó további útvonalak pedig a www.petofi200.hu oldalon találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Farkas Árpád költőre emlékeztek

Farkas Árpád költőre emlékeztek

A tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas Farkas Árpád íróra, költőre, műfordítóra emlékeztek az udvarhelyszéki Székelyszentmiklóson. Az őszi hálaadásra időzített ünnepen emléktáblát avattak és két-két tölgyfát is elültettek az emlékére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!