2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Kultúra

Ősszel is új kiállítások és programok a Vajdahunyadvárban

Az őszi napokra is tartalmas időtöltésben lehet része mindazoknak, akik a Vajdahunyadvárba látogatnak. Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítás nemcsak látványában, hanem a bemutatott gyűjteményi anyag tekintetében is egyedülálló. A tárlat öt országos múzeum vadászati témájú gyűjteményi tárgyaiból nyílt meg. A kiállításban október elején rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjaik között minden korosztály számára hasznos és élményekkel teli időtöltést kínálnak, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt is új kiállításokkal várják az érdeklődőket.

  • Ősszel is új kiállítások és programok a Vajdahunyadvárban

VADÁSZAT ÉS VADÁSZFEGYVEREK MAGYARORSZÁGON

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállítása egy vadászösvény és a honfoglalástól napjainkig tartó időutazás. Az igazi vadászat ma is a vad látó, halló és szagló távolságán belül kezdődik, éppen úgy, mint ezer éve. Barangoljon hát velünk erdőn-mezőn, hogy megismerhesse a vadászat célját, módjait és a míves vadászfegyvereket. A természet, a vadászat ihlette művészeti alkotások ágyazzák az európai kultúrtörténetbe izgalmas utunkat.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításán a saját gyűjteményi anyagon kívül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeinek legszebb műtárgyai először szerepelnek közös kiállításban, olyan részletgazdag képet festve a magyar vadászat történetéről, amelyre mindeddig még nem volt példa.

A kiállítás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye, amelyen október 1-jén és 5-én rendhagyó tárlatvezetésekkel is készülnek.

„TÖBBSZÓLAMÚ MÚZEUM” – MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 

Zengő pásztorélet - Hangszerek és terelőeszközök a pásztorok világából

A pásztorok munkáját segítették a terelő és jelzőeszközök, melyek jellegzetes hangjukkal az erdők, pusztaságok, árterek „hangszerei” voltak. A pásztoremberek csengőiket úgy válogatták össze, hogy a vásárba magukkal vitték a vezérállat csengőjét és ahhoz „hangolva” vették meg a többi állat csengőjét. Így állataik – nyakukban a különböző hangú csengőkkel – legelés közben egy zengő összhangzatot, csodálatos harmóniát hoztak létre.

A zenének a pásztoremberek életében is fontos szerepe volt. Mikor a gulya, a ménes, a nyáj elheveredett, a pásztor furulyát készített magának és azon muzsikált. Úgy tartották, a furulya Isten teremtménye, mely több szokásunkban is (regölés, betlehemes) is szerepet játszott. A kanászok jellegzetes hangszere volt a kanásztülök, mely egyszerű dallamsorok megszólaltatására volt csak alkalmas, míg a magyar duda, vagy kecskeduda valamint a citera szinte zenekari élmény nyújtott.

A pásztorok között éltek olyan emberek, akik különös képességekkel rendelkeztek. Őket nevezték tudós pásztoroknak. Míg a furulyán bárki jól megtanulhatott játszani, a dudához már ördöngös tudás kellett, hiszen e hangszert az ördög hangszerének tartották. Legendák szólnak szögre akasztott, magától zenélő dudákról, megbabonázva táncoló pandúrokról… A foglalkozáson visszarepülhetünk az időben és „belehallgathatunk” a pásztorok mindennapi életébe, mulatozásaik dallamaiba. Közelebbről megismerkedhetünk a jelzőeszközökkel és hangszerekkel, melyek meg is szólalnak majd.

REJTELMES RENGETEG - ERDŐMENTŐ KÜLDETÉS

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli, rejtelmes erdőbe érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve kalandos küldetés részesei lehetnek. A lombok méregzöldjében sejtelmes árnyak cikáznak, az erdő elhagyatott ösvényein gyógyfüvet borzol a lenge szél. Mohos tölgyfák strázsálnak hangtalan, ág reccsen, könnyű harmat szitál, egy távoli kéményből titkos főzet kesernyés illata száll.

Vajon miféle küldetés vár? Ártó szándék vagy mesebeli menedék vár az út végén? Aki vállalja a küldetést, felfedezheti a fák titokzatos birodalmát, de vigyázat, az erdei kaland meglepő próbatételeket tartogat!

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!