2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Örkényuralom a Pécsi Nemzeti Színházban

Magyar Nemzet

2021. február 12., péntek 11:45

Szerencséjük van a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek. A Orfűi tavi fényviszonyok olyanok voltak a felvétel tavaszias napján, mint a nyári verőfényben. Így Orfűn, a tó mellett tudták leforgatni Örkény István sorozatuk közvetkező darabját, amely nyáron egy vízisí, kempingágy és gumimatrac kölcsönzőben zajlik. Szereplői a legbonyolultabb dolgokban (például Kierkegard nézeteiben) egyetértenek, de a kölcsönző hölgy nem tudja megérteni, hogy a vendég egy gumimatracot kíván kölcsön venni….

A járványügyi korlátozások idején a színház alkotói elkérték a jogörökösök hozzájárulását, hogy videóra vegyék Örkény István néhány egypercesét, s ebből sorozatot készítsenek Van egy perced? címmel. Dicséretes, hogy az örökösök a világjárványra való tekintettel ezt ingyen tették lehetővé. Ennek legutóbbi darabja került a nézők elő hétfőn, Győrfi Anna és Takaró Kristóf előadásában.

 
A legutóbbi Örkény egyperces felvétele Orfűn, a tó partján, Győrfi Annával és Takaró Kristóffal
 

 

Fotó: Pécsi Nemzeti Színház

Nem ez az egyetlen mód, ahogyan a színház pátyolgatja rajongóit, fenntartva érdeklődésüket. Sólyom Katalin (színháziak számára Sólyom Kati, aki 1985-ben megzenésített József Attila verseket énekelt, Köztetek éltem címmel) például Balázs napon mondta videóra Babits Mihály Balázsolását, a nagy költő gégerákjának tragikus felpanaszolását.

A színházban egyébként folyik a munka. Mostanában éppen a Valahol Európában című darab színpadra állításán dolgoznak. Érdekes, hogy a musical karmestere, Bókai Zoltán 2002-ben e darab kapcsán zongoristaként került a Pécsi Nemzeti Színházhoz. Nemsokára kezdődik a szereplő gyerekek kiválogatása, amelyben alapelvárás a megfelelő énektudás, a hangszín, a muzikalitás. Mivel táncolniuk is kell, a koreográfus a mozgás dinamikáját, összeszedettségét nézi, a rendező pedig a színpadi jelenlétet, a karaktert vizsgálja, hiszen a gyerekeknek egyszerre kell énekelniük, táncolniuk, rögzíteniük az instrukciókat és együttműködni a többiekkel. A bemutatót természetesen a korlátozások feloldása utánra gondolják, ami az ország beoltottságának a függvénye.