2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Navracsics: augusztus közepén indulnak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

Filmpiknikkel, könnyű- és klasszikus zenei programokkal, kortárs tánccal, valamint irodalmi rendezvényekkel készülnek augusztus közepétől a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt szervezői - jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn Veszprémben.

  • Navracsics: augusztus közepén indulnak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

Navracsics Tibor elmondta: számos eseményt terveztek a felkészülés jegyében már az idei turisztikai szezonra is, de a koronavírus-járvány miatt csak augusztus közepétől lesz lehetőségük programjaik lebonyolítására.

Hozzátette: a programok közt lesznek újak, amelyeket már az EKF-program miatt hívnak életre, de olyan bevált, több éve sikeres rendezvények mellé is csatlakoznak támogatóként, amelyek hagyományukkal erősítik a programsorozatot.

Első rendezvényük az idén tízéves Rozé, Rizling és Jazz Napok sorozata lesz augusztus 16-23. között Veszprémben. Bár a VeszprémFest idén elmarad, a fesztivál kísérőrendezvényeként létrehozott ingyenes programot hagyományosan Balaton-környéki borászok és hazai jazz-zenészek részvételével megtartják - emelte ki.

Ezt követi majd a Veszprémi Utcazene Fesztivál augusztus 26-29. között, ahol a délutáni idősávban fiatal, magyar zenekarok lépnek fel, este pedig Európa és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező utcazenészek állnak a belvárosi színpadokra.

Szintén támogatóként jelenik meg az EKF-program a hatodik Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztiválon augusztus 13-16. között, amely a kormánybiztos szerint az elmúlt években Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy ne csupán Veszprémre korlátozódjanak a rendezvények, hanem az egész balatoni régió is részese és haszonélvezője lehessen az elnyert címnek. Augusztus 27-29. között az idei Kőfesztet már Kővágóörs mellett hat másik Káli-medencei faluban rendezik meg, az összművészeti fesztivál programjainak középpontjában elsősorban a folklór és a könnyűzene áll - hangsúlyozta.

Első saját szervezésű programjukat, a Veszprém-Balaton Filmpikniket - amelyet a kormánybiztos a közösségépítés egyik első jelentős lépésének nevezett - szeptember 3-5. között Veszprémben és Balatonfüreden tartják majd.

Szeptember 6-10. között rendezik meg A tánc fesztiválját, mely az EKF-program támogatásával dimenziót válthat, több külföldi fellépővel bővülve regionális vagy akár összeurópai eseménnyé is nőhet - mondta.

Hozzátette: szintén csatlakozott a programok sorához a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyből kinőtt, a járvány miatt májusról szeptember 18-20. közöttre halasztott balatonfüredi fesztivál.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a magyar zenei és kreatív ipar egyik nagy seregszemléjét, a Music Hungary Konferenciát november 9-10. között Veszprémben tartják.

Október elsején, a zene világnapján - mivel Veszprém az UNESCO zenei városa címet is elnyerte - a város zenei együtteseinek hagyományos, már tizennégy éve megszervezett programjait is támogatják - emelte ki.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!