2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Múzeumok éjszakája - Kastélyos bankjegy, fáklyás túrák, modern kékfestők Békés megyében

Fáklyás túrákkal, egy az Almásy-kastélyt ábrázoló euróbankjeggyel, a kékfestői hagyományok újragondolásával és különleges fényfestéssel is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján a Békés megyei kiállítóhelyek.

  • Múzeumok éjszakája - Kastélyos bankjegy, fáklyás túrák, modern kékfestők Békés megyében

Gyulán a Kohán Képtárban - amely jelenleg a Magyar Géniusz vándorkiállításnak ad helyet - interaktív előadással mutatják be, hogyan születik meg egy tárlat. Ki lehet próbálni a fémkereső műszereket, meg lehet ismerkedni a magyarság saját dudájával, a kecskedudával, és koncertet ad a Sárkányhúzó Zenekar.

Az Almásy-kastély időszaki Sisi tárlatához kapcsolódva Erzsébet királyné 1857-es gyulai látogatásáról lesz egy előadás; és egy Rendhagyó Stefánia-körben ezúttal nemcsak a báltermet, a Csemegetárat és a látványkonyhát, hanem a Stefánia-szárny pincéjét is megmutatják az érdeklődőknek.

A kastélyban a Múzeumok éjszakáján kezdik árusítani a pamut papírból készített 0 eurós, kettős motívummal ellátott bankjegyet, amely az épületet és annak megteremtőjét, Harruckern János Györgyöt ábrázolja. Az ötezer darabos, limitált kiadásban érkező bankjegyek a valódi eurókhoz hasonlóan számos biztonsági elemet tartalmaznak, és Párizs mellett az Oberthur Technologies készítette őket, amely többek között valódi euróbankjegyeket is gyárt.

A gyulai várban egyebek mellett lesz tárgykereső játék, aki teljesíti, kétfős belépőt kap a Magyar Géniusz vándorkiállításra.

A gyulai Tájvízházban bemutatják a vízimalmok korát, a gátőrök mesterségét, és azt, milyen járványokat okozott a múltban az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz a városban.

A Békés Megyei Levéltár gyulai konferenciatermében az itthon és a nagyvilágban terjedő összeesküvés-elméleteket "vesézik ki" a raktárlátogatás és a késő Kádár-korról, valamint a rendszerváltásról szóló kiállítások megtekintése mellett.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban az újragombolt hagyományok tematika jegyében állították össze a programokat. A tarkázás művészete - a kékfestők különös világa című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Sárdi János kékfestő mester segítségével a látogatók textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával.

Újragombolt hagyományok a fenntarthatóság szolgálatában címmel Pocsaji Csilla, a Tebe országos hulladékmentes bolthálózat alapítója ad tippeket, hogy milyen lépésekkel tehetjük hulladékmentessé háztartásunkat, ahogy az egykor a paraszti háztartásokban is volt.

A Ludas Zenekar jóvoltából lesz koncert és táncház, Harencsár László író, mesemondó pedig a pajzán mesék világába kalauzolja a felnőtteket. Interaktív tárlatvezetéseket is indítanak a megújult állandó kiállításon, ahol VR-szemüveggel madártávlatból láthatóak Szarvas nevezetességei.

A szarvasi Mini Magyarország Makettpark épületeinek ablakaiban fények gyúlnak, a mini Balatont mécsesek világítják meg, és a gombnyomásra indítható kisvonatok is világító éjszakai üzemmódra kapcsolnak az év legrövidebb éjszakáján. A makettparkban egyedülálló fényfestés is lesz.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban A pincétől a padlásig elnevezésű kastélytúrán eddig nem látott részekkel is megismerkedhetnek az éjszakai látogatók; emellett fáklyás túrákat indítanak a kastély parkjában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!