2022. 07. 03. Vasárnap Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Kultúra

Múzeumok éjszakája - Kastélyos bankjegy, fáklyás túrák, modern kékfestők Békés megyében

Fáklyás túrákkal, egy az Almásy-kastélyt ábrázoló euróbankjeggyel, a kékfestői hagyományok újragondolásával és különleges fényfestéssel is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján a Békés megyei kiállítóhelyek.

Gyulán a Kohán Képtárban - amely jelenleg a Magyar Géniusz vándorkiállításnak ad helyet - interaktív előadással mutatják be, hogyan születik meg egy tárlat. Ki lehet próbálni a fémkereső műszereket, meg lehet ismerkedni a magyarság saját dudájával, a kecskedudával, és koncertet ad a Sárkányhúzó Zenekar.

Az Almásy-kastély időszaki Sisi tárlatához kapcsolódva Erzsébet királyné 1857-es gyulai látogatásáról lesz egy előadás; és egy Rendhagyó Stefánia-körben ezúttal nemcsak a báltermet, a Csemegetárat és a látványkonyhát, hanem a Stefánia-szárny pincéjét is megmutatják az érdeklődőknek.

A kastélyban a Múzeumok éjszakáján kezdik árusítani a pamut papírból készített 0 eurós, kettős motívummal ellátott bankjegyet, amely az épületet és annak megteremtőjét, Harruckern János Györgyöt ábrázolja. Az ötezer darabos, limitált kiadásban érkező bankjegyek a valódi eurókhoz hasonlóan számos biztonsági elemet tartalmaznak, és Párizs mellett az Oberthur Technologies készítette őket, amely többek között valódi euróbankjegyeket is gyárt.

A gyulai várban egyebek mellett lesz tárgykereső játék, aki teljesíti, kétfős belépőt kap a Magyar Géniusz vándorkiállításra.

A gyulai Tájvízházban bemutatják a vízimalmok korát, a gátőrök mesterségét, és azt, milyen járványokat okozott a múltban az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz a városban.

A Békés Megyei Levéltár gyulai konferenciatermében az itthon és a nagyvilágban terjedő összeesküvés-elméleteket "vesézik ki" a raktárlátogatás és a késő Kádár-korról, valamint a rendszerváltásról szóló kiállítások megtekintése mellett.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban az újragombolt hagyományok tematika jegyében állították össze a programokat. A tarkázás művészete - a kékfestők különös világa című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Sárdi János kékfestő mester segítségével a látogatók textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával.

Újragombolt hagyományok a fenntarthatóság szolgálatában címmel Pocsaji Csilla, a Tebe országos hulladékmentes bolthálózat alapítója ad tippeket, hogy milyen lépésekkel tehetjük hulladékmentessé háztartásunkat, ahogy az egykor a paraszti háztartásokban is volt.

A Ludas Zenekar jóvoltából lesz koncert és táncház, Harencsár László író, mesemondó pedig a pajzán mesék világába kalauzolja a felnőtteket. Interaktív tárlatvezetéseket is indítanak a megújult állandó kiállításon, ahol VR-szemüveggel madártávlatból láthatóak Szarvas nevezetességei.

A szarvasi Mini Magyarország Makettpark épületeinek ablakaiban fények gyúlnak, a mini Balatont mécsesek világítják meg, és a gombnyomásra indítható kisvonatok is világító éjszakai üzemmódra kapcsolnak az év legrövidebb éjszakáján. A makettparkban egyedülálló fényfestés is lesz.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban A pincétől a padlásig elnevezésű kastélytúrán eddig nem látott részekkel is megismerkedhetnek az éjszakai látogatók; emellett fáklyás túrákat indítanak a kastély parkjában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!