2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Misztériumok évada az Esztergomi Várszínházban

A misztériumok évada várja a közönséget az Esztergomi Várszínház 2022-es nyári programsorozatában, amelyben többek között Szent Ferenc életéről, Árpád-házi Szent Erzsébet történetéről, Noé bárkájáról tartanak előadásokat a műfaji sokszínűség jegyében zenés játékként, musicalként, rockoperaként, operaként - mondta el az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-nek.

  • Misztériumok évada az Esztergomi Várszínházban

    Horányi László tájékoztatása szerint a várszínház idei évadának központi előadásai misztériumokról, hitről, istentapasztalású, szakrális témájú művekről szólnak széles kínálatot nyújtva a közönségnek több korosztályban.

    A szezon július 2-án indul. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékát adják elő a Soproni Petőfi Színházzal együttműködve. Az Assisi Szent Ferenc életéről szóló feldolgozás zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója szerezte.

    Látható majd Görgey Gábor népszerű komédiája, a Komámasszony, hol a stukker? a Teart Kulturális Egyesület előadásában. A Kék Hold világa címmel a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház érkezik közös produkcióval a várszínházba.

    A Mi volnék nélküled - Jászai Mari emlékezete című monodoráma a Gyulai Várszínházból jön Szilágyi Enikő tolmácsolásában. Az Arad Esztergomban című hétvégén két előadással vendégeskedik az Aradi Kamaraszínház. Bemutatják Tolsztoj Az élő holttest című művét és Tom Stoppard a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját.

    A Magyarock Dalszínház Pécsváradi Zoltán-Vizeli Csaba Állati Story című családi musicallel érkezik. Látható lesz Lombos Pál Swing me Amadeus - Mozart operák máshogyan című előadása a Kúlart Produkciótól.

    A Swing Ginger Tánccsoport is készül egy nyári fellépéssel, jön a L'art pour l'art Trió a Csirkebefőttel, de látható lesz az esztergomi kötődésű Konyicska Renáta zongoraestje is, az Esztergomból indultam elnevezésű programban.

    A Rómeó és Júlia kortárs táncelőadása Kulcsár Noémi Tellabor feldolgozásában látható, Berecz András az Isten bolondja című műsorával csatlakozik a misztériumok évadához.

    A gyermekeknek szóló XXII. Esztergomi Művésztáborban a Magyar Népmese Színház előadja a Mátyás király születése napja mesejátékot, az Esztergomi Csillangó Meseműhely a Papucsszaggató királykisasszonyokat. Hedry Mária mesedarabját, a Tündér Mirát a Zentai Magyar Kamaraszínház hozza el a nézőknak.

    Az évad a Bazilika előtti nagyszínpadon két látványos produkcióval zárul. A Benjamin Britten Noé bárkája misztérium-opera augusztus 16-án lesz látható. Ezután mutatják be Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját augusztus 19-én tekinthetik meg a nézők.

    Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat.

Fotó: SZVATEK PÉTER / ESZTERGOM VÁR-SZÍNHÁZ FACEBOOK

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!