2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kultúra

Megnyílt a Zalai Vadászati Oktatási Központ

  • Megnyílt a Zalai Vadászati Oktatási Központ

Megnyitotta kapuit a Zalai Vadászati Oktatási Központ

Az egyedülálló létesítmény a fiatalok számára nyújt interaktív tanulási lehetőséget.

Itt több teremben játékos feladatokkal várják majd a gyermekeket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, a tárca 2 milliárd forintot biztosít új erdőterületek létrehozására.

Vadászati képzőművészeti tárlat nyílik Zalaegerszegen

Az országos vadásznap nyitányaként képzőművészeti tárlat nyílik pénteken Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben.

Az időszaki kiállításon Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatják be. A vadászatnak és a természetszeretetnek összetartó, közösségteremtő ereje van, melyhez nagyon jó eszköz a művészet - mondta el az MTI-nek Kun Edit.

A művész klasszikus olajfestményein a hazánkban vadászható fajokat mutatja be: a nagyvadat, a "magyar nagy ötöst" - a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont, az őzet és a vaddisznót -, az apróvad közül pedig a fácánt, rókát, mezei nyulat, vadrécét és nyári ludat jelenítette meg.

A légies, finom ábrázolással készült alkotásokon váltakozva jelennek meg az évszakok, de a fő motívum az ősz, a vadászati idény kezdetét jelző szarvasbőgés időszaka. A természetes környezet, a vad élőhelye ad inspirációt, az erdők-mezők hangulata, színvilága kimeríthetetlen forrást jelent az alkotáshoz - hangsúlyozta Kun Edit. A képein az ország több tájegysége is megjelenik, de a szülőföldnek, a Kis-Balaton térségének kiemelt szerepe van.

Szigeti Edit a hazai vadfajokat természetes környezetükben örökítette meg, a természetfotós kedvenc témája a nagyvad, a madárvilág és a természetvédelem. Gyermekkora óta figyelemmel kíséri az élővilágot, több önálló kiállítása nyílt, 2018-ban Brüsszelben a fotóin keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar vadászkutya-fajtákkal, a zalai gímszarvassal és a solymászattal.

Gyulai Gergely ötvösmester a zalaegerszegi szecessziós műhelyében készült vadászékszereket - köztük a nyakékbe, ezüst keresztbe foglalt grandlist - mutatja be. Az ezüst grandlis-karkötő idén elnyerte a vadászati kulturális kitüntetést, a 2016-ban készült vadászkitűző a világrekord gímbika trófeáját szimbolizálja, amelyet Marion Schuster svájci vadász ejtett el 1970 szeptemberében Lenti környékén. Az ékszereket, a csontberakással készült medálokat, a vadászokra jellemző motívumok - tölgyfalevél, trófea - díszítette.

A dioráma-jellegű életképpel berendezett tárlaton Tóth János gyűjteményéből a 2018-as esztendőben Zala megyében terítékre került rekord súlyú gímszarvastrófea is megtekinthető.

A képzőművészeti kiállítást Gulyás Andrea, a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgató nyitja meg pénteken.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!