2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire: Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére. A szavazatokat augusztus 21-én éjfélig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

  • Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

Fotó: szinhaz.org

A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést - hangzott el a díj átadását lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hétfői online sajtótájékoztatóján.

A díj átadása évről évre a magyar színházi szakma kiemelt ünnepe, az országos színházi évadnyitó rendezvény nélkülözhetetlen eseménye - mondta Fülöp Péter helyettes államtitkár szavait tolmácsolva Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárságának főosztályvezetője. Kiemelte: az elismerés nem lezárás, nem befejezés, sokkal inkább jelzés, hogy a díjazott jó úton jár; visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt. "Inspiráció a pálya koordináta-rendszerében, egyértelmű megerősítés és mély emberi gesztus" - fogalmazott. Mint mondta, a Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja, már 14 éves múlttal.

A jelöltek nevét bejelentve Szóllás Péter hangsúlyozta: mindhárman kiváló művészegyéniségek, példaértékű pályafutást, emlékezetes alakításokat, valamint nyomot hagyó alkotómunkát tudhatnak magukénak.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára kiemelte: "a Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára"; öt alkalommal is határon túli színművész vehette át.

Hangsúlyozta: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését, ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is akarják adni a kapottakat. Már a díj jelöltjének lenni is megtiszteltetés - mondta.

Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere, a díj társalapítója kiemelte: rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, a nomináltak közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes.

A díj Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja; a fiatalon elhunyt színész mindig nagy szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Harsányi Attila kiemelte: óriási megtiszteltetés számára a jelölés, mert azt jelzi, hogy a társulat szerint mind emberileg, mind szakmailag megfelel ennek a díjnak. A miskolci színházban sok olyan ember dolgozik, aki szintén érdemes lenne erre a jelölésre - hangsúlyozta.

Ötvös András kiemelte: az egyik leghitelesebb dolog, ha a kollégái és a közönség mondja, hogy díjra érdemes. A díj visszajelzés arról, hogy amit az ember csinál, az minőségi - mondta.

Rába Roland hangsúlyozta: a közösség-összetartó képességre most talán nagyobb szükség van, mint a színészi tehetségre. "Egyszerre megfelelni a szakmának és hatással lenni a közönségre, talán ez mindannyiónk legnagyobb vágya" - mondta.

A Kaszás Attila-díjat a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a MANK gondozza az MMA támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 800 ezer forint, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel interjút készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azokat a felületein.

A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!