2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 17:25

Kultúra

Még két hétig vár sokszínű programkínálattal a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A rendezvénysorozatot (http://www.oszifesztival.hu/) koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott sajtótájékoztatót.

A „Múzeumi harmónia” mottóval zajló rendezvénysorozat kiemelt célja a múzeumok „gyógyító” hatásának szemléltetése, a múzeumi rekreációs lehetőségek megismertetése, valamint mindezek összekapcsolása a turisztikával. Hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújthatnak.

A hamarosan kezdődő őszi szünetben kiváló családi programnak ígérkezik az Észak-Magyarországi régió felkeresése. Az egykor a Szerencsi Cukorgyár raktáraként üzemelő turisztikai központ öt állandó kiállítása mind a gyermekek, mind a szülők számára kínál érdekes látnivalókat. Amíg a kicsik a régi játékok és a csokoládéból készült szobrok bűvöletében töltik az idejüket, addig a felnőttek veterán motorok és retro műszaki cikkek között nosztalgiázhatnak. A történelem szerelmesei számára is kiváló programot nyújt a település, hiszen a késő reneszánsz stílusú Rákóczi-várban a fejedelmi család múltjával, illetve az ugyanitt működő Zempléni Múzeum közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók.

A Szerencstől csupán félórányi autóútra található Tokaj, Magyarország egyik legjellegzetesebb történelmi borvidéke. A festői szépségű település szőlő-dűlőit, híres borászatait kisvasúttal és terepjárókkal is bebarangolhatják a látogatók. A térség borkultúrájával, valamint szüreti hagyományaival a Világörökségi Bormúzeumban és a Tokaji Múzeumban lehet közelebbről ismerkedni. Az időszakos interaktív foglalkozásokon személyesen is ki lehet próbálni a szüret egyes fázisait.

Dr. Fazekas Márta programigazgató kiemelte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több hazai és külföldi turistával megismertesse a magyar kultúrát, hagyományokat, értékeket. Magyarország négyévszakos úti cél, mindig számos látnivalót kínál a belföldi utazóközönség számára is. Éppen ezért az Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek fókuszában a hazai borrégiók állnak, célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. Idén ősszel érdemes új szemmel felfedezni Magyarországot, még jobban megismerni természeti és kulturális értékeinket, és megtapasztalni, hogy milyen élményeket kínálnak hazánk borrégiói. Egy-egy utazás alkalmával érdemes részt venni egy borfesztiválon, egy borúton, meglátogatni a pincészeteket, beszélgetni a helyi borászokkal. A borvidéki utazások népszerűsítését szolgálja ki a teljes egészében megújult bor.hu weboldal is, amelynek segítségével megszervezhetők a boros utazások – a túratippektől kezdve az eseménynaptáron keresztül a borászatok kiválasztásáig, akár itt a világörökség részét képező Tokaji borvidéken is.

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2021-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint a „múzeumi harmónia” lehetőségeiről beszélt. Kitért arra, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelt eleme a zene, amelynek apropóját több idei évforduló is adja. Azonban a múzeumi hangversenyek, koncertek mellett történelmi és művészeti jellegű foglalkozások, illetve sportprogramok is szerepelnek a muzeális intézmények színes kínálatában. Idén 9 meghatározott tematika mentén szervezték az intézmények a programjaikat, ezek közül kettő az év koncepciójához igazodott. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat november 11-ig várja országszerte 66 település csaknem 130 intézményében, közel 1200 eseménnyel az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!