2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

"Legyen minden nap mézes nap" kampány

Hír TV

2019. november 15., péntek 15:45

Több mint 1200 helyszínen 200 ezer gyerek kóstol mézet a „Legyen minden nap mézes nap” kampány során. A Tolna megyei Tamásiban a kisiskolások a mézevés mellett a méhészek munkájával is megismerkedhettek.

Üvegfal mögött dolgoznak a szorgos méhek – a tamási diákok közelről láthatták, hogyan készül a méz, amit meg is kóstolhattak a „mézes reggeli” program keretében. A kezdeményezést 2007-ben Szlovéniában indították, Magyarország 5 éve csatlakozott.

„Több mint ezer helyen van most ilyen mézes reggeli, több mint 1000 helyen van lehetősége a gyerekeknek megismerkedni egyébként nem csak a mézzel, hanem ha itt megnézitek, akkor méheket is láttok, tehát magával a méhészettel, mindazzal, amit ez jelent a magyar vidéknek és úgy általában a fogyasztóknak.”

- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A mézes reggeli program arra hívja fel a figyelmet, hogy a rossz étkezési szokások már gyermekkorban kialakulhatnak, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A méz jó alternatívát jelent a finomított cukrok helyett, mert antioxidánsokban, enzimekben valamint ásványi anyagokban gazdag, és 8 féle vitamint tartalmaz.

„Válasszuk azt a magyar mézet, amelyet mindig üvegben kell, hogy keressetek. Magyar címkével ellátott üvegben, zárszalaggal, azt, amit az országos magyar méhészeti egyesület forgalmaz, ebben garantáltan magyar és minőségi magyar méz van. Tartozunk annyival egymásnak, hogy amikor mézet veszünk, magyar mézet vásárolunk.”

- jegyezte meg Nagy István agrárminiszter.

Magyarországon 20 ezer méhész, 1 millió 200 ezer méhcsaládot tart.

„Évente Magyarország 25-30 ezer tonna mézet termel, hogy tudják a kedves nézők ezt hová tenni, az unió méztermésének ez több mint 10%-a, a világpiacon 5%-kal van jelen Magyarország, tehát ez a kis ország nagyon nagy mézhatalomnak számít, ennek sajnos kétharmada unión belüli kereskedelemben értékesül.”

- tette hozzá Bross Péter, a Magyar Méhészek Országos Egyesületének elnöke.

A magyarok kevés mézet esznek, évente fejenként kevesebb mint 1 kg-ot, miközben az uniós átlag 1,7 kg. A legtöbb magyar mézet Németországban, Franciaországban és Olaszországban eszik.

Hír TV