2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

"Legyen minden nap mézes nap" kampány

Több mint 1200 helyszínen 200 ezer gyerek kóstol mézet a „Legyen minden nap mézes nap” kampány során. A Tolna megyei Tamásiban a kisiskolások a mézevés mellett a méhészek munkájával is megismerkedhettek.

Üvegfal mögött dolgoznak a szorgos méhek – a tamási diákok közelről láthatták, hogyan készül a méz, amit meg is kóstolhattak a „mézes reggeli” program keretében. A kezdeményezést 2007-ben Szlovéniában indították, Magyarország 5 éve csatlakozott.

„Több mint ezer helyen van most ilyen mézes reggeli, több mint 1000 helyen van lehetősége a gyerekeknek megismerkedni egyébként nem csak a mézzel, hanem ha itt megnézitek, akkor méheket is láttok, tehát magával a méhészettel, mindazzal, amit ez jelent a magyar vidéknek és úgy általában a fogyasztóknak.”

- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A mézes reggeli program arra hívja fel a figyelmet, hogy a rossz étkezési szokások már gyermekkorban kialakulhatnak, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A méz jó alternatívát jelent a finomított cukrok helyett, mert antioxidánsokban, enzimekben valamint ásványi anyagokban gazdag, és 8 féle vitamint tartalmaz.

„Válasszuk azt a magyar mézet, amelyet mindig üvegben kell, hogy keressetek. Magyar címkével ellátott üvegben, zárszalaggal, azt, amit az országos magyar méhészeti egyesület forgalmaz, ebben garantáltan magyar és minőségi magyar méz van. Tartozunk annyival egymásnak, hogy amikor mézet veszünk, magyar mézet vásárolunk.”

- jegyezte meg Nagy István agrárminiszter.

Magyarországon 20 ezer méhész, 1 millió 200 ezer méhcsaládot tart.

„Évente Magyarország 25-30 ezer tonna mézet termel, hogy tudják a kedves nézők ezt hová tenni, az unió méztermésének ez több mint 10%-a, a világpiacon 5%-kal van jelen Magyarország, tehát ez a kis ország nagyon nagy mézhatalomnak számít, ennek sajnos kétharmada unión belüli kereskedelemben értékesül.”

- tette hozzá Bross Péter, a Magyar Méhészek Országos Egyesületének elnöke.

A magyarok kevés mézet esznek, évente fejenként kevesebb mint 1 kg-ot, miközben az uniós átlag 1,7 kg. A legtöbb magyar mézet Németországban, Franciaországban és Olaszországban eszik.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!