2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Kultúra

Leemelték restaurálásra a turulszobrot a budai Várban

Leemelték helyéről pénteken a budai Várban a turulszobrot. A leromlott állapotú alkotást a szakemberek egy óriásdaruval mozdították el és a Savoyai-teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították - közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

  • Leemelték restaurálásra a turulszobrot a budai Várban

A munkálatokat a Várba látogatók nyomon követhetik a következő hónapokban.

Mint írták, csaknem százhúsz éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor. Donáth Gyula művét 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg-kapu díszes kerítésének sarkán.

A hatalmas, bronzból készült alkotás karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10,5 méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága 12,5 méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljes körűen restaurálják.

 
MTI/Mihádák Zoltán
 

 

A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai-teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére.

A turulszobor mellett található Habsburg-kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújítás. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu kőelemeit megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg-kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai-terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!